Bjöds på måltid – döms för mutbrott

TRANSPORTSTYRELSEN2019-10-15
Två fartygsinspektörer på Transportstyrelsen bjöds på en trerättersmiddag i samband med en inspektion. Nu döms inspektörerna och befälhavaren på fartyget till dagsböter för tagande respektive givande av muta.

De två fartygsinspektörerna skulle göra en inspektion ombord på fartyget Cinderella. I samband med inspektionen bjöd befälhavaren på fartyget på en trerätters middag till en kostnad av 450 kronor per person, skriver Seko-tidningen. Bjudmiddagen rapporterades enligt tidningen till Transportstyrelsen av andra anställda ombord.

Stockholms tingsrätt anser i sin dom att förmånen att få en middag betald av den som ska granskas var otillbörlig även om det inte påverkat inspektörernas bedömning av fartyget, skriver Seko-tidningen. Inspektörerna får betala vardera 50 dagsböter om 400 kronor och befälhavaren 40 dagsböter om 600 kronor.

”Det är myndighetsutövningen som är avgörande här. Fartygsinspektörerna ska granska och fatta beslut och ska inte kunna misstänkas för att ha blivit påverkade av den de ska granska.  Egentligen bör de inte ta emot någon gåva eller mat alls. I det här fallet fanns det mat att köpa”, säger kammaråklagaren Johan Lindmark till Seko-tidningen.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
Genom att trycka på "Skicka" godkänner jag att mitt inlägg kan publiceras på webben och i papperstidningen. Redaktionen förbehåller sig rätten att granska och redigera kommentarer på samma sätt som insändare. Publicering sker först sedan inlägget granskats. Detta sker normalt under kontorstid. Publikt publicerar inte inlägg som innehåller personangrepp. Inte heller publiceras inlägg som handlar om något annat än ämnet för artikeln.