Blandade reaktioner på nya avtalet

FÖRTROENDEVALDA2003-12-15

Ing-Mari Sandin, ST-Skatt:
– Jag tycker det är positivt med individgarantin. Det öppnar för att även de som ofta glöms bort – personer som gör ett bra jobb, men inte vill utveckla sig eller de som är långtidssjukskrivna – ska få löneökningar.

Inom skatteväsendet har vi medlemmar som inte fick en krona i förra lönerörelsen. Även om individgarantin kan förhandlas bort så ska i alla fall jag strida för att den ska bli verklighet den här gången.

Jan Enler, ST-Länsstyrelse:
– Jag är nöjd. Särskilt med att det inte blivit några försämringar av trygghetsavtalet och att pensionssnacket skjutits undan.

Jag hade gärna sett att stupstocken varit lite högre, men kan acceptera den med tanke på att det är ett ettårsavtal.

Nu är det viktigt att vi förbereder oss lokalt och diskuterar förutsättningarna på våra arbetsplatser. Vi måste börja med principerna för lönesättningen och inte stirra oss blinda på de 2,5 procenten i stupstocken. Då blir den ett tak istället för ett golv.

Evalena Engberg, ST-ATF:
– Jag tror tyvärr att medlemmarna på högskolan kommer att uppfatta stupstocken på 2,5 procent som norm, och därmed bli ytterst besvikna. Detta särskilt som högskolan fick ett dåligt utfall under den förra avtalsperioden. Ledningen på min arbetsplats, Umeå universitet, kommer nog också att stirra sig blind på stupstocken.

– Men det är bra att vi har fått tydligare principer för lönesättningen. Den individuella lönesättningen finns ju egentligen inte i dag. Med tydliga principer blir individgarantin inte lika viktig.
Det är också bra att vi fått med skrivningar om arbetsmiljön. Man har inte råd att låta det se ut som det gör nu.

Muin Hamolaila, ST-Migrationsverket:
– Man kan ju alltid vara gladare, men i jämförelse med arbetsgivarnas första skambud är det en förbättring. Mycket kommer att hänga på de lokal-lokala företrädarna, de förtroendevalda på arbetsplatserna. Det är så mycket som flyttas ner till basnivån, och jag tror att det blir svårt på många håll.

Jag tror inte mycket på Arbetsgivarverkets utfästelse att myndigheterna generellt kommer att gå med på nivåer över stupstocken.

Kriterierna för lönesättningen kan också vara ett problem, eftersom de kan användas från båda hållen. Avtalstexten ställer många krav på de anställda, och det när folk redan i dag är stressade i jobbet. STs arbetsmiljöundersökning visar att många har gått i väggen genom arbetet, och det ska man inte legitimera genom att belöna människor för att de pressar sig ännu mer.

Anette Jellve, ST-Domstolsväsendet:
– Man kan ju inte jubla över resultatet, men man måste titta på verkligheten runt omkring oss. Det kan också vara bra att testa ett ettårsavtal. Visserligen finns risken att vi hamnar i ett sämre läge om vi går mot sämre konjunktur, men å andra sidan får vi möjlighet att ta upp frågan om likvärdig löneutveckling om detta avtal inte ger det resultat vi hoppas på.

Det stora plustecknet är att man kan få igång diskussioner om löneprinciperna. Vi kommer att lägga ner oerhört mycket arbete på det, och trycket är stort från medlemmarna. Det blir viktigt att förklara för de lokala fackliga företrädarna att man inte ska börja med att prata summor och lönenivåer.

Lars Hedin ST-SMHI:
– Det är tråkigt att det blev ett ettårsavtal. Där kunde förhandlarna kanske ha drivit på lite mer. Nu blir det svårt att utveckla det lokala lönearbetet.

Jag har också en del frågor om de 0,65 procent som tidigare avsattes till Trygghetsstiftelsen och som parterna ska använda till andra åtgärder. En uppgörelse får inte ske på bekostnad av dem som nu får del av trygghetsmedlen.

Katarina Klingberg ST-SCB:
– Jag tycker avtalet är lite tamt. Golvet borde vara hög- re än 2,5 procent. Det verkar som om det gått så lätt att få igenom det här avtalet. Vi kanske hade kunnat få mer om inte förhandlarna gett sig så fort.

Jag är också orolig för hur vi ska bete oss om Saco-S förhandlar individuellt, vilket de kan göra enligt sitt avtal. Även om den möjligheten kanske inte kommer att utnyttjas i år, kan den används nästa år.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

ÄMNEN:

Löner ST
Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA