Blev pepparsprejad som ”grabbskämt”

KRIMINALVÅRDEN2019-04-11

Under en övning för personal inom Kriminalvården som bär pepparsprej blev ett vakthavande befäl sprejad med skarp sprej i ansiktet av en kollega. Det hela var ett misstag till följd av ett tänkt skämt där skarp sprej förväxlades med oskarp, enligt en internutredning.

Vid övningar inom Kriminalvården ska enligt reglerna oskarp pepparsprej användas och den skarpa låsas in. Det var också tanken vid en förmiddagsövning i södra Sverige för ett par månader sedan.

När två vakthavande befäl kom sent till övningen på grund av att de anlände direkt från arbetspasset blev de tillsagda av övningsledaren att lägga sin burk med skarp pepparsprej i ena benfickan, för att inte förväxla den med den oskarpa, enligt myndighetens internutredning.

Under en rast skulle sedan den ena av de två befälen skoja med den andre genom att låtsasspreja, vilket ledde till att befälet tog fel burk och sprejade skarpt. Enligt internutredningen beskrevs det hela som ett led av den ”skämtsamma grabbigheten” som fanns under övningen.

Den anställde som sprejade internutreddes på grund av misstänkt oaktsamhet och övningsledaren utreddes för att ha frångått reglerna, då deltagarna inte ska ha tillgång till skarp pepparsprej under övningarna.

Enligt internutredningen erkänner de inblandade sina misstag. Utredarna vill att nu att HR-avdelningen ska se över lämpliga åtgärder.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

ÄMNEN:

Kriminalvården
Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA