Blivande gd vill få ned sjuktalen

NYHET2004-11-04

Curt Malmborg vill göra Försäkringskassan till en respekterad myndighet. Med realistiska mål och stöd till de anställda tror han att det är möjligt.

Av:  Ann-Charlotte Viklund

Inskolningen i försäkringskassans värld börjar för Curt Malmborgs del den 8 november, en månad efter att han blev utsedd till generaldirektör för den nya myndigheten. Före årsskiftet vill han hinna besöka både stora och små kontor för att lyssna på de anställda och bilda sig en egen uppfattning om dagens villkor. Först därefter tänker han formulera en programförklaring.

Varför tackade du ja till uppdraget?
– Är man intresserad av samhälls- och organisationsfrågor kan man knappast hitta en intressantare arbetsplats. Försäkringskassorna är ju inte precis älskade av medborgarna, så visst är det en utmaning.

Har du personliga erfarenheter av hur försäkringskassan sköter sig?
– Jag har varit föräldraledig, mest med min dotter som är född 1981, och även stannat hemma med sjuka barn. Själv har jag inte haft en sjukdag under min tid på finansdepartementet. Däremot har jag släkt och vänner som varit sjukskrivna under mycket långa perioder. Jag har sett på nära håll hur det kan vara.

Finns det någon baktanke med att du kommer från finansen?
– Det tror jag inte. Det finns heller ingen hemlig plan som jag förväntas fullfölja. Jag gissar att ett skäl till att regeringen utsåg mig är att jag tror mig vara resultatinriktad.

Hur tänker du förbättra försäkringskassans anseende?
– Det bästa man kan göra är att visa resultat. Då krävs tydliga och realistiska mål, bättre ledning och resurser som gör det möjligt att nå målen.

– Dessutom behövs återkommande undersökningar av hur medborgarna uppfattar försäkringskassorna. Målet ska vara att vi uppfattas som professionella och respektingivande.

De anställda är lågavlönade och mer sjukskrivna än andra. Hur ska du få dem på fötter och att »ge järnet«?
– Jag vill avstå från att uttala mig om lönerna i en pågående avtalsrörelse. Lönen är en viktig faktor som påverkar självkänslan och arbetsmotivationen.

– Det tror jag även tydliga gemensamma mål gör, liksom en arbetsledning som kan förmedla trygghet och skapa trivsel. Det är därför viktigt att vi också gör återkommande medarbetarstudier.

– Av erfarenhet vet jag vad det betyder att nå sina mål och få känna kollektiv glädje. Det är en viktig belöning. Därmed inte sagt att en kollektiv glädje kompenserar en lön som man själv upplever är låg.

Har du redan några hjärtefrågor?
– Som generaldirektör har jag tre huvuduppgifter:

  • Ett. Att få medborgarna att tycka om och acceptera försäkringskassan som en serviceinriktad och effektiv organisation med bra kvalitet i det man gör.
  • Två. Att medarbetarna ska känna arbetstrivsel och att sjukfrånvaron bland de anställda på försäkringskassan sjunker.
  • Tre. Att nå samhällets mål om halverad sjukfrånvaro 2008.

– Sätt gärna ett litet hjärta kring tvåan!

Curt Malmborg, blivande gd för nya myndigheten Försäkringskassan.
Foto: Sören Fröberg
Curt Malmborg, blivande gd för nya myndigheten Försäkringskassan. Foto: Sören Fröberg

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA