Bolagsförsäljning avvaktar

UTSKOTT2007-05-30
Oppositionen har blockerat regeringens planer att sälja ut statliga bolag. Näringsutskottets beslut har stoppats med en begäran om yttrande från konstitutionsutskottet, KU.

Oppositionen vill att KU ska granska om regeringens förslag strider mot grundlagen, efter ett yttrande från Riksrevisionen om att beredningen av förslaget inte uppfyller grundlagens krav.

– Det är viktigt. För det handlar om hela grunden för processen. Nu är det upp till konstitutionsutskottet om det ska yttra sig. Det blir ett test, säger näringsutskottets vice ordförande Thomas Östros, s, till Riksdag & Departement.

Riksrevisor Lennart Grufberg föredrog sin kritiska rapport i samband med näringsutskottets sammanträde. Men näringsutskottets ordförande Karin Pilsäter, fp, tror inte att bakslaget i utskottet får någon större betydelse för fortsättningen:

– Vi får se vad konstitutionsutskottet säger. Om de vill yttra sig måste det göra det på ett sätt att inte ärendet fördröjs, hävdar hon enligt tidningen.

Hon väntar sig att KU återkommer inom några dagar med ett besked.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
Genom att trycka på "Skicka" godkänner jag att mitt inlägg kan publiceras på webben och i papperstidningen. Redaktionen förbehåller sig rätten att granska och redigera kommentarer på samma sätt som insändare. Publicering sker först sedan inlägget granskats. Detta sker normalt under kontorstid. Publikt publicerar inte inlägg som innehåller personangrepp. Inte heller publiceras inlägg som handlar om något annat än ämnet för artikeln.