Bolagsverket ska få tydligare roll

BOLAGSVERKET2018-06-18

Bolagsverket i Sundsvall ska få en tydligare roll i kampen mot brottslighet. Det säger näringsminister Mikael Damberg, S, till SVT och lovar att se över lagstiftningen.

SVT har i helgen rapporterat om ett företag som påstått sig vara ett av Sveriges största revisionsbolag. I en årsredovisning som skickats in till Bolagsverket i Sundsvall hävdade bolaget att det hade ökat sin årsomsättning från 48 000 kronor till 1,2 miljarder på ett år.

Enligt SVT är rekordsiffrorna en förberedelse för möjliga kreditbedrägerier. I själva verket har bolaget inga anställda.

”Vi är beredda att utreda vad som krävs för att komma till rätta med de här problemen. Det är upprörande att företag används för brottslig verksamhet. Det påverkar inte bara det företaget utan även andra seriösa företag och det måste motverkas”, säger näringsminister Mikael Damberg till SVT.

Bolagsverket fick i vintras regeringens uppdrag att bekämpa ekonomisk brottslighet. Eftersom Bolagsverket är den myndighet som först får kunskap om nystartade företag har myndigheten möjlighet att ingripa mot företag som startas i uppenbart kriminella syften.

Bolagsverket uppger till SVT att myndigheten inte har fått några direktiv att kontrollera de årsredovisningar som skickas in:

”Vi har inte fått något sådant uppdrag från regeringen och vi har efterfrågat ett förtydligande vad vi ska göra med insamlingen av årsredovisningarna och hur de ska granskas”, säger avdelningschefen Helene Thorgren till SVT.

Enligt Bolagsverket är också sekretesslagstiftningen ett hinder för jakten på kriminella. Helene Thorgren konstaterar hindrar sekretessen myndigheten från att hantera och samla på sig känslig information, som information om målvakter och personer som återkommer i kriminella sammanhang.

Näringsminister Mikael Damberg säger att han är medveten om problematiken:

”Det är sådant som regeringen sagt att vi är beredda att titta på, men redan nu kan man hitta sätt att komma runt ett regelverk som är ganska fyrkantigt. I en nära dialog med Polisen, Skatteverket och Ekobrottsmyndigheten borde det gå att komma runt det här”, säger Mikael Damberg till SVT.

Näringsminister Mikael Damberg, S.
Bild: Kristian Pohl/Regeringskansliet
Näringsminister Mikael Damberg, S.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA