Borås högskola vill bli professionsuniversitet

HÖGSKOLAN2005-05-30

Borås högskola lämnade i dag in en ansökan till regeringen om att få status som professionsuniversitet. Om regeringen säger ja kan textil bli ett akademiskt forskningsfält.

Ett godkännande innebär också att Sverige får sitt första professionsuniversitet. Förebilder finns i England och Australien.

– Ett professionsuniversitet är inriktat både på utbildning för professioner och forskning av och med professioner, förklarar prorektor Lena Nordholm på Borås högskola. Vi hoppas att den ska väcka intresse att det finns ett annat sätt att närma sig forskning, nära arbetslivet

Tanken är att erbjuda forskarutbildning för tillämpad forskning, i samarbete med företag i regionen. Borås högskola har i dag bland annat lärar- sjuksköterske- och bibliotekarieutbildning samt yrkesutbildningar inom textilområdet. Det är till att börja med textilutbildningen man vill starta forskarutbildningsprogram för.

– I dag finns ingen möjlighet att doktorera inom området textil, säger Lena Nordholm. Däremot finns forskarutbildningsprogram inom närliggande områden.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA