Bild: Charlotte Nilsson

Boverket drar ned på antalet anställda

BOVERKET2023-03-03

Trettio personer ska bort när Boverket av budgetskäl minskar antalet anställda. Enligt HR-chefen Leif Clemedtson är det ännu inte klart hur många som ska sägas upp eller vilka verksamheter som berörs. ”Vi ser stora risker för att det inte kommer att bli en hållbar arbetssituation”, säger STs avdelningsordförande Emma Fäldt.

Under februari gick Boverket ut med uppgiften att myndigheten skulle minska personalstyrkan med trettio personer på grund av minskade anslag.

”Vi behöver anpassa vår verksamhet och organisation, eftersom vår budget minskas när stora uppdrag avslutas. Vi gör en verksamhetsöversyn för att effektivisera och hitta lösningar inom hela Boverket. Det är först efter översynen som vi vet hur många som ska sägas upp och vilken verksamhet som berörs”, konstaterade HR-chefen Leif Clemedtson i ett pressmeddelande när nedskärningen tillkännagavs.

Utöver de 30 anställda som nu diskuteras har redan 20 vakanser förhandlats bort före årsskiftet, berättar Emma Fäldt, avdelningsordförande för ST inom Boverket. Myndigheten går därmed från 265 till 215 anställda.

– I och med att personalkostnaden är den stora posten hamnar också mycket av nedskärningen där. Vi har förståelse för att de minskade anslagen leder till att något måste göras, men delar inte arbetsgivarens bild av hur det ska gå till. Där står vi långt ifrån varandra, säger hon.

Förhandlingar om nedskärningen pågår just nu mellan fack och arbetsgivare.

– Arbetsgivaren är mån om att det ska gå så fort som möjligt och hoppas på att bli klar innan semestern. Men det är beroende av vad som händer i förhandlingarna framåt, säger Emma Fäldt.

Beskedet om nedskärningen har lett till osäkerhet bland STs medlemmar på Boverket, berättar hon.

– Våra medlemmar drabbas hårt i det här förslaget. Det är en allmän oro och tung stämning. Även om det inte står någonting om enskilda personer så är vi en liten myndighet och det blir väldigt utpekande, säger Emma Fäldt.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

ÄMNEN:

Boverket
Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA