Bristande dokumentation i frivården

KRIMINALVÅRDEN2010-06-03

Dokumentationen inom frivården är undermålig. Det anser Brå efter en kartläggning. Bättre dokumentation ökar förutsättningarna att följa upp vilka åtgärder som fungerar.

Antalet personer som döms till fängelse har ökat de senaste tio åren medan antalet som döms till frivård är oförändrat. Brå har gjort en studie av den grupp som dömts till skyddstillsyn och vilka åtgärder som vidtas under deras övervakningsår.

Brå har granskat 650 verkställighetsplaner för klienter som avslutat sin skyddstillsyn och konstaterar att föreskrifterna om dokumentation inte alls följs. Efter den inledande planeringen finns det oftast ingen skriftlig uppföljning alls.

”Om det nu finns en ambition att frivården ska utgöra ett reellt alternativ till fängelse måste dess innehåll bli tydligare och följas upp bättre än i dag”, skriver enhetschefen Stina Holmberg i ett pressmeddelande.

Bland dem som döms till skyddstillsyn har tre av fyra missbruksproblem och varannan psykiska problem, konstaterar Brå. Men frivården har inga egna behandlingsresurser för missbrukare och psykiskt sjuka utan är beroende av andra myndigheter för att klienterna ska få den vård de behöver under övervakningsåret. Enligt studien fungerar samarbetet med socialtjänsten och beroendemottagningar ganska bra, men det finns stora problem i samarbetet med psykiatrin.

”Väntetiderna är orimligt långa, kraven på motivation är högre än vad många av de dömda lyckas leva upp till och kompetensen brister ofta rörande den typ av problem som gruppen har”, säger Stina Holmberg.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

ÄMNEN:

Kriminalvården
Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA