Bristande redovisning stoppar utbetalningar

MIGRATIONSVERKET2019-02-07
Migrationsverket stoppar utbetalningar till Errin-programmet, som syftar till att stödja asylsökande som frivilligt återvänder till hemlandet. Stoppet omfattar samarbetet med en lokal organisation i Afghanistan.

Migrationsverket har deltagit i ett projekt för asylsökande som självmant återvänder till sitt hemland. Myndigheten har granskat fakturor från sin samarbetsorganisation i Afghanistan inom det EU-programmet European Return & Reintegration Network. Errin som ger stöd  i form av exempelvis utbildning, jobbrådgivning eller hjälp och stöd att starta eget företag. Bidraget ges inte i form av kontanter.

I Migrationsverkets granskning har samarbetsorganisationen Irara inte kunnat redovisa sina fakturor på ett tillfredställande sätt. Organisationens uppgift är att stödet når rätt person och används i enlighet med gällande återintegreringsplan. Eftersom Migrationsverket inte kan vara säker på att så är fallet har myndigheten beslutat att tillfälligt stoppa fakturorna.

”Det är förstås beklagligt för personerna som har rätt till det här stödet, men vi som statlig myndighet har en skyldighet att förvalta skattepengar väl. Av den anledningen behöver vi invänta bättre underlag”, kommenterar Thérése Naess, avdelningschef på internationella avdelningen, i ett pressmeddelande.

Utbetalning av kontant återetableringsstöd via IOM i Afghanistan påverkas inte av beslutet. Den pausade hanteringen berör inte heller övriga länder – Irak, Marocko, Nigeria, Pakistan eller Ryssland – som Sverige har avtal med om återintegreringsinsatser inom Errin-programmet.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
Genom att trycka på "Skicka" godkänner jag att mitt inlägg kan publiceras på webben och i papperstidningen. Redaktionen förbehåller sig rätten att granska och redigera kommentarer på samma sätt som insändare. Publicering sker först sedan inlägget granskats. Detta sker normalt under kontorstid. Publikt publicerar inte inlägg som innehåller personangrepp. Inte heller publiceras inlägg som handlar om något annat än ämnet för artikeln.