Bristande styrning av myndigheter

FÖRVALTNING2013-02-15

Det finns brister i styrkedjan från regeringen till Regeringskansliet och vidare till myndigheterna och tillbaka. Det konstaterar Statskontoret efter en analys av 20 statliga myndigheter.

Det behövs mer strategisk styrning i alla led och en ökad tydlighet från regeringens sida när det gäller myndigheternas uppdrag och uppgifter, skriver Statskontoret i ett pressmeddelande. Rapporten bygger på en genomgång av 20 myndighetsanalyser mellan åren 2009 och 2012.

Det saknas ett tillräckligt konsekvent agerande när det gäller styrningen i och av enskilda myndigheter, anser Statskonoret och efterlyser en mer strategisk styrning från såväl regering och Regeringskansliet som inom myndigheterna.

Enligt Statskontoret finns ett behov av att tydliggöra inriktningen på uppdragen och tydligare precisera myndigheternas uppgifter. När myndigheterna ska översätta regeringens intentioner till konkreta aktiviteter uppstår brister. Det handlar om svårigheter att omsätta regeringens politik i praktiska åtgärder och bristande rutiner i myndigheterna för att följa upp och redovisa verksamheternas resultat.

De myndigheter som analyserats är Diskrimineringsombudsmannen, Socialstyrelsen, Skogsstyrelsen, Tillväxtverket, Myndigheten för yrkeshögskolan, Statens veterinärmedicinska anstalt, Kungliga biblioteket, Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, Smittskyddsinstitutet, Talboks- och punktskriftsbiblioteket, Folke Bernadotteakademin, Tandvårds- och läkemedelsförmånsverket, Kulturrådet, Statens geotekniska institut, Fastighetsmäklarnämnden, Sametinget, Ungdomsstyrelsen och flera länsstyrelser.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA