Bristande styrning hos SGU

SGU2013-12-17

Det finns flera brister i intern styrning och uppföljning på Sveriges geologiska undersökning, SGU, enligt en analys av Statskontoret. Bristande dokumentation och samordning är ett problem.

Statskontoret har gjort en övergripande myndighetsanalys av SGU och funnit ett antal svagheter. Styrningen och uppföljningen är till stora delar delegerad till myndighetens avdelningar och bristfälligt dokumenterad. Endast två av de fem avdelningarna har formulerade mål för sin verksamhet. Det finns sällan någon tydlig koppling mellan de övergripande mål som sätts för hela myndigheten och de mål som respektive avdelning formulerar, anser Statskontoret.

SGU har inget system för att följa upp produktivitet, kvalitet och effektivitet i verksamheten, förutom för delar av handläggningen av tillståndsprövning, konstaterar Statskontoret. Det pågår arbete med att ta fram nyckeltal för att kunna göra bättre uppföljningar. Enligt Statskontoret är det arbetet fortfarande i ett inledande skede.

En viktig uppgift för SGU är att tillhandahålla geologisk information, konstaterar Statskontoret. Men kartläggningen av samhällets behov är inte tillräckligt strukturerad och systematisk. Det kan enligt analysen medföra att SGU inte gör bästa möjliga prioriteringar ur samhällets synvinkel.

Statskontoret konstaterar också att vissa av SGUs myndighetsuppgifter är lågt prioriterade. Handläggningstider har varit långa och tillsyn har varit eftersatt. Statskontoret rekommenderar SGU att se över hur myndighetsuppgifterna prioriteras och att se till att den verksamheten har tillräckliga resurser.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA