Brister hos Arbetsförmedlingen

ARBETSFÖRMEDLINGEN2013-08-26

Mer än en av tio arbetssökande hos Arbetsförmedlingen har fått vänta alldeles för länge på en individuell handlingsplan. Det visar en granskning från Inspektionen för arbetslöshetsförsäkringen, IAF.

IAF har under våren granskat och kartlagt Arbetsförmedlingens arbete med individuella handlingsplaner i ärenden där de arbetslösa har fått a-kassa. Enligt regelverket ska varje arbetssökande få en individuell handlingsplan inom 30 dagar från inskrivning hos Arbetsförmedlingen. Av 654 ärenden som IAF har granskat har myndigheten hittat avvikelser från regelverket hos elva procent.

I 42 av ärendena har den arbetssökande inte fått någon plan alls, eller fått vänta mer än fyra månader på den. Av dem som fått en handlingsplan inom 30 dagar har det saknats tidssatta aktiviteter i 25 handlingsplaner.

Bara i sex av tio handlingsplaner finns tidsplanerade aktiviteter inom 30 dagar.

”För att aktivitetsrapporten ska kunna fungera som det verktyg som regeringen avser, så krävs det att den individuella handlingsplanen innehåller konkreta krav på den arbetssökandes aktivitet”, skriver IAF i ett pressmeddelande.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA