Brister i hantering av personuppgifter

INTEGRITET2013-04-25

Datainspektionen, DI, påpekar brister i a-kassornas hantering av känsliga medlemsuppgifter. DIs anmärkningar bygger på granskning av Akademikernas och Ledarnas a-kassor samt Arbetslöshetskassornas samorganisation.

Datainspektionen anser att a-kassorna överlag hanterar medlemmarnas uppgifter på ett bra sätt, men att det finns vissa brister. Det gäller bland annat vilka som kan komma åt känsliga personuppgifter i inskannade läkarintyg. Åtkomsten av inskannade läkarintyg måste enligt DI begränsas så att de inte blir tillgängliga för handläggare som inte har behov av uppgifterna.

Dessutom måste personuppgifter som inte längre behövs i den dagliga verksamheten avskiljas i någon form av arkivlösning, så att åtkomsten till uppgifterna begränsas, anser DI. A-kassornas verksamhetssystem loggar redan nu när uppgifter ändras eller tas bort. Men loggningen måste utökas så att det går att se vem som tagit del av personuppgifterna, skriver DI. Detta för att kunna beivra obehörig åtkomst av personuppgifterna.

DI föreslår också att de två granskade a-kassorna tar fram skriftliga instruktioner för vad som får antecknas i fritextfält i systemet, och rutiner för att upptäcka och ta bort uppgifter som av integritetsskäl inte ska finnas i dessa fält.

Landets a-kassor har flera gemensamma system som utvecklats genom Arbetslöshetskassornas samorganisation, SO. Anmärkningarna som riktas mot de två granskade a-kassorna bör i stort vara tillämpliga också för övriga a-kassor.

DIs granskning av SO har varit inriktad på att bedöma var gränsen går mellan när SO fungerar som personuppgiftsansvarig och personuppgiftsbiträde. Några anmärkningar har inte framkommit i granskningen.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA