Brister i nya Försäkringskassan

F-KASSAN2007-04-02

Det är fortfarande stora regionala skillnader mellan Försäkringskassans bedömningar i olika delar av landet, konstaterar Statskontoret i en granskning. Produktiviteten har också minskat.

Statskontoret har regeringens uppdrag att granska förändringsarbetet i den nya sammanslagna Försäkringskassan. I en delrapport som överlämnats till regeringen konstaterar Statskontoret att handläggningstiderna har blivit kortare och att skillnaderna i handläggningstider mellan olika delar av landet har minskat. Men trots det förekommer det stora variationer i handläggningstid mellan olika län. Också hur reglerna tillämpas varierar mellan olika delar av landet.

”Fullständig enhetlighet är svår att nå, men ökad kunskap behövs om de skillnader som ändå förekommer och orsaken till dessa”, skriver Statskontoret och konstaterar att skillnaderna bland annat beror på bristande stöd från kassans ledning.

Trots ambitiösa satsningar har kassan inte lyckats öka produktiviteten. Totalt minskade produktiviteten med fem procent under förra året, och för vissa ärendeslag ännu mer. Enligt kassans egna mätningar har andelen korrekta beslut minskat för flera av de stora förmånerna mellan 2005 och 2006.

”Ledningens fokusering på målen för handläggningstider har fått större genomslag än målet för beslutskvalitet”, skriver Statskontoret.

Den nya organisationen har gett ledningen bättre möjligheter att styra över Försäkringskassan. Det har ledningen utnyttjat genom att vidta en rad åtgärder för att öka effektiviteten, göra rättstillämpningen mer enhetlig och personalpolitiken mer gemensam. Beslutet att göra länsorganisationerna mer enhetliga till sin utformning bör underlätta huvudkontorets styrning, tror Statskontoret.

”De åtgärder som vidtagits har inte varit tillräckliga för att målen med förändringsarbetet ska nås till utgången av år 2007. Det finns tydliga brister i Försäkringskassans sätt att systematiskt ta tillvara erfarenheter. Det är viktigt att uppföljningar och utvärderingar görs och att resultaten av dessa används i förändringsarbetet”, skriver Statskontoret i sin rapport.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA