Britta Lejon föreslås bli omvald som ordförande för ST.
Bild: Casper Hedberg
Britta Lejon föreslås bli omvald som ordförande för ST.

Britta Lejon föreslås fortsätta som ordförande i ST

ST2020-05-05

STs valberedning föreslår att Britta Lejon omväljs som förbundets ordförande, för en tredje mandatperiod. ”Det är jätteroligt och ansvarsfullt att bli föreslagen, men jag vill inte föregå kongressens beslut”, säger hon.

STs valberedning har lämnat förslag på ordförande och ny styrelse inför den kongress som formellt äger rum 26 maj. På grund av coronapandemin kommer dock kongressen att ajournera sig och i stället äga rum någon gång i höst.

STs ordförande sedan åtta år, Britta Lejon, föreslås alltså bli omvald för en ny fyraårsperiod. Till Publikt säger hon att förbundet har många uppgifter framför sig.

– Massor, tyvärr. Det är helt klart att den tid vi lever i nu visar att staten och dess institutioner är otroligt viktiga, och att det finns mycket kvar att göra för att anställda på Folkhälsomyndigheten, Polisen, Arbetsförmedlingen och andra ska ha tillräckligt goda villkor för att klara sitt uppdrag.

Det finns också hot mot de statsanställda, menar Britta Lejon, såsom risken för lagstiftning om utökat straffansvar för statstjänstemän.

Även i det interna fackliga arbetet finns utmaningar, säger hon.

– Vi har som mål att växa som förbund. Det går väldigt bra just nu, men vi möter också stora svårigheter som delvis beror på beslut vi inte rår över, exempelvis nedläggningar och nedskärningar. Vi måste som förbund förtjäna medlemmarnas förtroende varje dag, varje månad.

Valberedningen föreslår även omval av förbundets förste vice ordförande, Peter Lennartsson. Till andre vice ordförande föreslås Mikael Sandberg, vice ordförande för ST inom Arbetsförmedlingen.

”Mikael Sandberg har mångårig erfarenhet av att arbeta i förbundsstyrelsen och har med stor skicklighet lett flera viktiga uppdrag under de senare åren. Mikael Sandberg har de kvalitéer som vi bedömer att förbundet behöver för den kommande kongressperioden”, skriver valberedningens sammankallande Robert Lang i ett pressmeddelande.

STs nuvarande andre vice ordförande är Tom Johnson, ST inom Polisen. Han föreslås sitta kvar i styrelsen som ledamot.

Valberedningens förslag till ny förbundsstyrelse

Förbundsstyrelsens presidium:

  • Ordförande: Britta Lejon
  • Förste vice ordförande: Peter Lennartsson, ST inom flygledningen
  • Andre vice ordförande: Mikael Sandberg, ST inom Arbetsförmedlingen

Ordinarie ledamöter

  • Anneli Gårdbäck, ST inom Centrala studiestödsnämnden
  • Björn Andersson, ST inom Kriminalvården
  • Doris Philip, ST inom spårtrafiken
  • Esmaeil Salehi, ST inom länsstyrelserna
  • EvaLena Moser, ST inom universitets- och högskoleområdet
  • Linda Söderman, ST inom Skatteverket
  • Linus Olsson, ST inom Migrationsverket
  • Thomas Åding, ST inom Försäkringskassan
  • Tom Johnson, ST inom Polisen

Ersättare i ersättarordning:

1. Ida Sjögren, ST inom Swedavia

2. Siv Norlin, ST inom Försäkringskassan

3. Daniel Granath, ST inom Statens tjänstepensionsverk

4. Per-Åke Alenius, ST inom Postnord

5. Pär Renberg, ST inom Polisen

6. Kristofer Dahlgren, ST inom Pensionsmyndigheten.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA