Bröllopsrusch hos Skatteverket

SKATTEVERKET2022-05-10
Den som planerar att gifta sig i sommar gör klokt i att ansöka om hindersprövning så snart datumet är bestämt. Redan nu märker Skatteverket av en kraftig ökning av antalet hindersprövningar och väntetiderna växer.

En hindersprövning kostar ingenting, skriver Skatteverket i ett pressmeddelande. Den innebär att myndigheten prövar om två personer får gifta sig med varandra. Hinder kan vara att någon av personerna är under 18 år, att de är nära släkt eller att någon av personerna redan är gift. Om det inte finns något hinder utfärdar Skatteverket ett intyg om hindersprövning som personerna sedan ska lämna till vigselförrättaren.

Skatteverkets handläggningstid är normalt två veckor, men kan enligt pressmeddelandet bli längre om många söker samtidigt. Intyget om hindersprövning är giltigt i fyra månader.

”Antalet hindersprövningar har ökat kraftigt i vår. Det är nästan 35 procent fler som sökt hindersprövning i april i år jämfört med april i fjol. Många flyttade fram sina bröllop under pandemin, och nu verkar det finnas en uppdämd längtan att gifta sig”, konstaterar verksamhetsutvecklare Vjera Catovic vid Skatteverket i pressmeddelandet.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
Genom att trycka på "Skicka" godkänner jag att mitt inlägg kan publiceras på webben och i papperstidningen. Redaktionen förbehåller sig rätten att granska och redigera kommentarer på samma sätt som insändare. Publicering sker först sedan inlägget granskats. Detta sker normalt under kontorstid. Publikt publicerar inte inlägg som innehåller personangrepp. Inte heller publiceras inlägg som handlar om något annat än ämnet för artikeln.