Bröllopsrusch hos Skatteverket

SKATTEVERKET2022-05-10

Den som planerar att gifta sig i sommar gör klokt i att ansöka om hindersprövning så snart datumet är bestämt. Redan nu märker Skatteverket av en kraftig ökning av antalet hindersprövningar och väntetiderna växer.

En hindersprövning kostar ingenting, skriver Skatteverket i ett pressmeddelande. Den innebär att myndigheten prövar om två personer får gifta sig med varandra. Hinder kan vara att någon av personerna är under 18 år, att de är nära släkt eller att någon av personerna redan är gift. Om det inte finns något hinder utfärdar Skatteverket ett intyg om hindersprövning som personerna sedan ska lämna till vigselförrättaren.

Skatteverkets handläggningstid är normalt två veckor, men kan enligt pressmeddelandet bli längre om många söker samtidigt. Intyget om hindersprövning är giltigt i fyra månader.

”Antalet hindersprövningar har ökat kraftigt i vår. Det är nästan 35 procent fler som sökt hindersprövning i april i år jämfört med april i fjol. Många flyttade fram sina bröllop under pandemin, och nu verkar det finnas en uppdämd längtan att gifta sig”, konstaterar verksamhetsutvecklare Vjera Catovic vid Skatteverket i pressmeddelandet.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.