Brunnsvik först med akademisk examen

HÖGSKOLAN2020-03-06

Brunnsviks folkhögskola blir den första folkhögskolan som får rätt att utfärda en akademisk examen. Det är skolans utbildning i musikskapande som ska kunna leda till en konstnärlig högskoleexamen i musik.

I ett pressmeddelande skriver regeringen att trösklarna till högre utbildning, och mellan olika delar av utbildningssystemet, behöver sänkas. Ett problem är att konstnärliga högskoleutbildningar har svårt att bryta den sociala snedrekryteringen. Brunnsviks folkhögskola i Borlänge har sedan tidigare samarbetat med Musikhögskolan i Piteå kring en utbildning som leder till konstnärlig högskoleexamen. Nu har folkhögskolan fått ja till en ansökan om att på egen hand kunna erbjuda en konstnärlig högskoleutbildning som leder till examen.

”Brunnsviks folkhögskola har de förutsättningar som krävs för att få utfärda en konstnärlig högskoleexamen, och jag är glad att kunna meddela att regeringen beviljar ansökan om tillstånd för konstnärlig högskoleexamen i musik med inriktning mot musikskapande. Det är första gången en folkhögskola får ett sådant tillstånd”, kommenterar Matilda Ernkrans, S, minister för högre utbildning och forskning, i pressmeddelandet.

Regeringens förhoppning är att en högskoleutbildning vid en folkhögskola ska kunna locka nya grupper att få upp ögonen för högre utbildning. Brunnsvik blir den första folkhögskolan i Sverige som får tillstånd att utfärda högskoleexamen. Utbildningen ska bli tvåårig och ha 30 helårsplatser. Den huvudsakliga inriktningen ska vara musikskapande.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA