Brunnsvik först med akademisk examen

HÖGSKOLAN2020-03-06
Brunnsviks folkhögskola blir den första folkhögskolan som får rätt att utfärda en akademisk examen. Det är skolans utbildning i musikskapande som ska kunna leda till en konstnärlig högskoleexamen i musik.

I ett pressmeddelande skriver regeringen att trösklarna till högre utbildning, och mellan olika delar av utbildningssystemet, behöver sänkas. Ett problem är att konstnärliga högskoleutbildningar har svårt att bryta den sociala snedrekryteringen. Brunnsviks folkhögskola i Borlänge har sedan tidigare samarbetat med Musikhögskolan i Piteå kring en utbildning som leder till konstnärlig högskoleexamen. Nu har folkhögskolan fått ja till en ansökan om att på egen hand kunna erbjuda en konstnärlig högskoleutbildning som leder till examen.

”Brunnsviks folkhögskola har de förutsättningar som krävs för att få utfärda en konstnärlig högskoleexamen, och jag är glad att kunna meddela att regeringen beviljar ansökan om tillstånd för konstnärlig högskoleexamen i musik med inriktning mot musikskapande. Det är första gången en folkhögskola får ett sådant tillstånd”, kommenterar Matilda Ernkrans, S, minister för högre utbildning och forskning, i pressmeddelandet.

Regeringens förhoppning är att en högskoleutbildning vid en folkhögskola ska kunna locka nya grupper att få upp ögonen för högre utbildning. Brunnsvik blir den första folkhögskolan i Sverige som får tillstånd att utfärda högskoleexamen. Utbildningen ska bli tvåårig och ha 30 helårsplatser. Den huvudsakliga inriktningen ska vara musikskapande.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
Genom att trycka på "Skicka" godkänner jag att mitt inlägg kan publiceras på webben och i papperstidningen. Redaktionen förbehåller sig rätten att granska och redigera kommentarer på samma sätt som insändare. Publicering sker först sedan inlägget granskats. Detta sker normalt under kontorstid. Publikt publicerar inte inlägg som innehåller personangrepp. Inte heller publiceras inlägg som handlar om något annat än ämnet för artikeln.