Budgeten får mest ris

FACKLIGT2007-04-17

De fackliga centralorganisationerna är kritiska till regeringens vårbudget. TCO vill ha mer till jobben, Saco mer till forskningen och LO mullrar om att regeringen lägger sig i avtalsrörelsen.

– Fler måste komma i arbete. Den frågan vann regeringen valet på. Därför är den första vårbudgeten som den nya regeringen lägger fram delvis en besvikelse, säger TCOs ordförande Sture Nordh i ett pressmeddelande.

Det behövs mer pengar till omställning och utbildning, för att fler ska få jobb. Det är kärnan i TCOs kritik mot vårbudgeten.

– Regeringen är på väg åt helt fel håll när den fortfarande drar in på vuxnas lärande och arbetsmarknadsutbildning. Det visar att man inte förstått vidden av de krav på omställningsförmåga som ställs på hela arbetskraften i vår ekonomi, säger Sture Nordh.

Däremot välkomnar TCO satsningen på unga och arbetssökande som behöver extra stöd för att komma i arbete. Samtidigt tycker TCO att det stödet skulle kunna sättas in tidigare, innan arbetslöshetsperioden blivit så lång.

TCO är kritisk till att regeringen fortsätter att göra detaljförändringar i det lapptäcke som skattesystemet har blivit. Sture Nordh efterlyser en samlad skattereform för ökad rörlighet, kompetensutveckling och ansvarstagande.

Saco efterlyser rejäla satsningar på forskning och utveckling:

– För andra budgeten i rad sviks de löften som Alliansen gick till val på om höjd kvalitet och ökade satsningar på forskning och högre utbildning, säger SACO-ordföranden Anna Ekström.

Anslagen till forskning och högre utbildning blir en allt mindre del av Sveriges BNP, påpekar Saco på sin webbplats.

Akademikerorganisationen undrar också vart den nya arbetsmarknadspolitiken har tagit vägen. Det som regeringen lägger fram handlar om nya namn och nya förpackningar av den gamla, tycker Saco:

”Förhoppningarna riskerar nu att vändas i besvikelse. Det finns få genvägar till en arbetsmarknadspolitik av hög kvalitet; bra insatser kräver kompetent personal med tillräckliga resurser.”

Däremot är Saco positiv till att regeringen tänker avskaffa värnskatten. ”Nu fattas bara ett datum”, säger Anna Ekström.

LO-ordföranden Wanja Lundby-Wedin tycker att regeringen klampar in i avtalsrörelsen, när man talar om risk för överhettning och spår höjda räntor:

– Det är märkligt att regeringen mitt under pågående avtalsrörelse ifrågasätter om utfallet är förenligt med samhällsekonomisk balans. Statlig inkomstpolitik eller hot mot parternas frihet att själva göra upp har aldrig gagnat svensk lönebildning, säger hon i ett pressmeddelande.

Hon tycker regeringens agerande ensidigt gynnar samhällets mest privilegierade samtidigt som man varnar för överhettning när facket får igenom låglönesatsningar som gynnar stora kvinnogrupper.

I budgeten konstaterar regeringen att det har uppstått matchningsproblem på arbetsmarknaden. Det är inte särskilt förvånande, tycker LO som har varit kritisk till nerdragningarna inom arbetsmarknads­utbildningarna:

– Vi kan konstatera att regeringen nu börjar se konsekvensen av sina kraftiga neddragningar i arbetsmarknadsåtgärderna. Tyvärr visar de inte samma klarsyn i fråga om vilka åtgärder som ska vidtas.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA