Bytte ut substans mot bakpulver

KRIMINALVÅRDEN2015-03-10

JO riktar allvarlig kritik mot en kriminalvårdare för att han låtit byta ut misstänkt narkotika i ett påträffat kuvert mot bakpulver. Efter bytet kroppsvisiterades de intagna för att se vem som var inblandad.

På en av Kriminalvårdens slutna anstalter hittade personal ett kuvertvikt papper innehållande ett vitt pulver. Pulvret skickades på analys, men kuvertet lades tillbaka sedan den misstänkta substansen ersatts med bakpulver. Beslutet fattades av en kriminalvårdsinspektör som ville använda fyndet till att ta reda på vem eller vilka intagna som var inblandade i narkotikaverksamhet. Efter incidenten med kuvertet lät han kroppsvisitera alla de intagna som befunnit sig i den aktuella lokalen.

Flera av de intagna gjorde en anmälan till Justitieombudsmannen, JO, och JO ser mycket allvarligt på att Kriminalvården tagit på sig polisens uppgift att utreda ett brott som hör under allmänt åtal. Därför får kriminalvårdsinspektören allvarlig kritik för sitt agerande. JO kritiserar också att anstalten inte polisanmälde fyndet av den misstänkta narkotikan. Efter analys visade sig det vita pulvret vara en läkemedelssubstans som inte är narkotikaklassad.

”Åtgärden att byta ut det misstänkta pulvret mot bakpulver ska sannolikt bedömas som så kallad bevisprovokation. Provokativa åtgärder är en spanings- och utredningsmetod som anses så juridiskt svårbedömd att det i Riksåklagarens riktlinjer föreskrivs att det endast är åklagare i egenskap av förundersökningsledare som får fatta beslut om det”, skriver chefs-JO Elisabet Fura i sitt beslut.

Eftersom anstaltschefen sett till att kriminalvårdsinspektören blivit väl införstådd med det olämpliga i hans agerande förutsätter JO att det inte kommer att upprepas.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA