Chef anmäler professor för kränkning

HÖGSKOLAN2011-10-21

En kanslichef på Linnéuniversitetet har anmält en av professorerna för kränkande behandling av en medarbetare. Chefen anser att det råder en respektlöshet från akademikers sida gentemot förvaltningspersonal.

Under ett möte på Linnéuniversitetet i slutet av september ska en av universitetets professorer ha skrikit och betett sig illa mot en av de anställda på förvaltningsavdelningen. När budgeten diskuterades ska professorn ha tappat fattningen. Enligt Sveriges Radio Kronoberg skrek han då ”Nu är du tyst, du har pratat länge nog” åt en kvinna.

Händelsen fick kvinnans chef, kanslichef Torbjörn Nilsson, att reagera och skicka in en tillbudsrapport till universitetsledningen. Där skriver han att beteendet är fullständigt respektlöst och oacceptabelt.

Han skriver också ”I detta fall sköter tjänstemannen sitt uppdrag på ett alldeles utmärkt sätt genom att förmedla universitetsledningens ställningstagande, i detta fall, med avseende på budgetförutsättningar.”

STs sektionsordförande Annika Aronsson säger att det ibland blåser hårda vindar i organisationen.

– Det är tufft att sticka ut hakan och försvara sina anställda på det här sättet som kanslichefen har gjort.

I anmälan skriver kanslichefen att arbetsmiljön för tjänstemännen i organisationen är mycket problematisk. Händelsen är, menar han, ett ”uttryck för en generell mycket nedlåtande och respektlös attityd mot tjänstemän och förvaltningen.”

Annika Aronsson känner igen diskussionen och tror att den är vanlig på arbetsplatser som har kärnverksamhet och stödverksamhet.

– Det märks särskilt när resurserna är begränsade, det är då frustrationen ökar. Utbildnings- och forskningsverksamheten är ofta långt från administrationen. Då är det lätt hänt att forskare och lärare känner ”Vad gör de egentligen på förvaltningen? De är som en stor koloss som bara kostar pengar!”

Lösningen, tror hon, är en större transparens: de ekonomiska flödena måste vara tydliga. Alla ska se vart pengarna går.

– Vi jobbar för att alla ska se att vi är kuggar i ett kugghjul. Administrationen behövs! Det är inget självändamål att ha en förvaltning, utan den behövs för att kärnverksamheten ska fungera.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA