Chefer inom Banverket friade från ansvar

MILJÖ2006-03-07

Cheferna inom Banverket friades från åtalet om brott mot vattendomen i samband med arbetena i tunneln genom Hallandsåsen.

Tre chefer i Banverket åtalades för de utsläpp som gjordes under arbetet med tunneln.

Brottsrubriceringen var brott mot vattenlagen, men både i tingsrätten och hovrätten friades de. När Högsta domstolen våren 2005 tog upp målet avgjordes att bortledandet av grundvatten i samband med tunnelbygget var tillståndspliktigt – och hela målet återförvisades till tingsrätten i Ängelholm.

Sedan dess har en av de tre cheferna avlidit, men de övriga två fick gå igenom domstolsprocessen på nytt efter HDs beslut. Nu har tingsrätten friat dem från personligt ansvar, men Banverket fälldes för att det läckt ut mer vatten från tunnelbygget än vad vattendomen tillät. Enligt domen ska verket betala 1,5 miljoner kronor i företagsböter.

Sedan 1996 har Banverket försökt stoppa läckaget av vatten med olika metoder. På grund av läckaget blev ett antal hushåll utan vatten när deras brunnar sinade och bäckar på åsen torkade ut . Banverket har lagt ner 45 kilometer vattenledning för att ansluta 297 hushåll till det kommunala vattennätet till en kostnad av 40 miljoner kronor. Banverket står också för förbrukningskostnaderna för den period de boende riskerar att påverkas.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA