Chockbesked till anställda vid Riksutställningar

RIKSUTSTÄLLNINGAR2017-03-08
Endast fyra av tjugoen anställda vid Riksutställningar i Visby får gå över till Riksantikvarieämbetet när Riksutställningar läggs ned. Chockartat få, anser STs Robert Lang. Nu väntar centrala förhandlingar mellan parterna.

Riksutställningar flyttades 2007 från Stockholm till Visby, som en ersättning för förlorade jobb inom försvaret. Men under flera år har verksamheten utretts och ifrågasatts, och nu finns förslaget att lägga ned Riksutställ­ningar med i regeringens kulturarvsproposition. Fackliga förhandlingar om vad som ska ske med myndighetens 21 fast anställda efter nedläggningen 31 maj är redan i gång.

I kulturarvspropositionen skriver regeringen att den bedömer att »stora delar av den befintliga verksamheten vid Riksutställningar ska inordnas i Riksantikvarieämbetet«. Det handlar bland annat om teknik- och metodstöd, att främja utveckling och samarbete på utställningsområdet och att vara en kunskapsbank.

Men Riksantikvarieämbetet har deklarerat att det bara kan bli fråga om fyra tekniska tjänster som tas över i så kallad verksamhetsövergång. Det beskedet var oväntat, säger Oscar Engberg, STs vice sektionsordförande på Riksutställningar.

– Vi visste ju att det skulle bli stora förändringar och uppsägningar, men det var inte så många som trodde att det skulle bli så drastiskt.

Det enda positiva han kan se, för­utom att fyra personer får jobb, är att det i så fall inte blir fråga om att anställda handplockas.

– Det blir åtminstone inte dålig stämning mellan kolleger.

Robert Lang, STs avdelningsordförande inom kultursektorn och anställd på Riksantikvarieämbetet i Visby, säger att även han hade förväntat sig att betydligt fler skulle få följa med till Riksantikvarieämbetet.

– Argumentet från arbetsgivaren var att det måste vara exakt likadana uppgifter på den nya arbetsplatsen för att det ska räknas som verksamhetsövergång.

Det är emellertid inte säkert att ST accepterar den tolkningen av reglerna om verksamhetsövergång, och ST anser också att arbetsgivaren har gett för lite och för sen information. Facket har därför begärt central förhandling.

Endast fyra av Riksutställningars tjugoen fast anställda får jobb på Riksantikvarie­ämbetet när myndigheten läggs ned. »Det var inte så många som trodde att det skulle bli så drastiskt«, säger Oscar Engberg.
Bild: Stig Hammarstedt
Endast fyra av Riksutställningars tjugoen fast anställda får jobb på Riksantikvarie­ämbetet när myndigheten läggs ned. »Det var inte så många som trodde att det skulle bli så drastiskt«, säger Oscar Engberg.

Regeringens förslag till ny kulturpolitik

  • Riksantikvarieämbetet får ett samordnande ansvar för kulturarvsfrågor.
  • En arkivreform ska ge allmän­heten tillgång till Riks­arkivets digitaliserade kyrkoböcker, bouppteckningar, skattelängder och annat.
  • Livrustkammaren, Sko­klosters slott och Hallwylska museet inordnas i Statens historiska museer.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
Genom att trycka på "Skicka" godkänner jag att mitt inlägg kan publiceras på webben och i papperstidningen. Redaktionen förbehåller sig rätten att granska och redigera kommentarer på samma sätt som insändare. Publicering sker först sedan inlägget granskats. Detta sker normalt under kontorstid. Publikt publicerar inte inlägg som innehåller personangrepp. Inte heller publiceras inlägg som handlar om något annat än ämnet för artikeln.