Att mannen mötts av en varningstext om att slagningar endast får ske om de behövs för en särskild typ av arbetsuppgift, är bevis för att mannen haft uppsåt att begå dataintrång, enligt åklagarens beskrivning.
Bild: Getty Images
Att mannen mötts av en varningstext om att slagningar endast får ske om de behövs för en särskild typ av arbetsuppgift, är bevis för att mannen haft uppsåt att begå dataintrång, enligt åklagarens beskrivning.

Civilanställd åtalas för dataintrång

POLISEN2020-06-02

En man som är anställd vid Polisen åtalas för att ha gjort slagningar på släktingar och före detta kolleger i arbetsgivarens datasystem. Slagningarna har inte varit nödvändiga för mannen att göra med tanke på hans arbetsuppgifter, enligt åtalsanmälan.

Mannen, som bor på en ort i mellersta Sverige, åtalas för dataintrång efter att ha hämtat in uppgifter om bland annat sina egna barn och en släktings barn. Han ska dessutom ha gjort slagningar på tidigare arbetskolleger, enligt den åtalsanmälan som nu lämnats in till tingsrätten.

Åklagaren hänvisar till ett antal skärmdumpar och loggar från Polisens datasystem, som enligt åtalsanmälan bevisar att mannen gjorde slagningarna vid ett antal olika tillfällen under 2018 och 2019.

Att den som gör den typen av slagningar möts av en varningstext om att dessa endast får ske om de behövs för en särskild typ av arbetsuppgift, är bevis för att mannen haft uppsåt att begå dataintrång, enligt åklagarens beskrivning.

I åtalsanmälan uppmanas tingsrätten att kontakta Polisens personalansvarsnämnd för att den ska avgöra vad som händer om den civilanställda mannen blir dömd.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA