Att mannen mötts av en varningstext om att slagningar endast får ske om de behövs för en särskild typ av arbetsuppgift, är bevis för att mannen haft uppsåt att begå dataintrång, enligt åklagarens beskrivning.
Bild: Getty Images
Att mannen mötts av en varningstext om att slagningar endast får ske om de behövs för en särskild typ av arbetsuppgift, är bevis för att mannen haft uppsåt att begå dataintrång, enligt åklagarens beskrivning.

Civilanställd åtalas för dataintrång

POLISEN2020-06-02
En man som är anställd vid Polisen åtalas för att ha gjort slagningar på släktingar och före detta kolleger i arbetsgivarens datasystem. Slagningarna har inte varit nödvändiga för mannen att göra med tanke på hans arbetsuppgifter, enligt åtalsanmälan.

Mannen, som bor på en ort i mellersta Sverige, åtalas för dataintrång efter att ha hämtat in uppgifter om bland annat sina egna barn och en släktings barn. Han ska dessutom ha gjort slagningar på tidigare arbetskolleger, enligt den åtalsanmälan som nu lämnats in till tingsrätten.

Åklagaren hänvisar till ett antal skärmdumpar och loggar från Polisens datasystem, som enligt åtalsanmälan bevisar att mannen gjorde slagningarna vid ett antal olika tillfällen under 2018 och 2019.

Att den som gör den typen av slagningar möts av en varningstext om att dessa endast får ske om de behövs för en särskild typ av arbetsuppgift, är bevis för att mannen haft uppsåt att begå dataintrång, enligt åklagarens beskrivning.

I åtalsanmälan uppmanas tingsrätten att kontakta Polisens personalansvarsnämnd för att den ska avgöra vad som händer om den civilanställda mannen blir dömd.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
Genom att trycka på "Skicka" godkänner jag att mitt inlägg kan publiceras på webben och i papperstidningen. Redaktionen förbehåller sig rätten att granska och redigera kommentarer på samma sätt som insändare. Publicering sker först sedan inlägget granskats. Detta sker normalt under kontorstid. Publikt publicerar inte inlägg som innehåller personangrepp. Inte heller publiceras inlägg som handlar om något annat än ämnet för artikeln.