Civilanställd döms för skickade ”dickpics”

POLISEN2020-02-06
En civilanställd kvinna inom Polisen döms för ofredande efter att ha skickat bilder på sin före detta sambos könsorgan till mannens nya partner. Kvinnan döms också för dataintrång eftersom hon i sin yrkesroll har gjort otillåtna registerslagningar på sin tidigare sambo, som är polis.

Enligt tingsrättens dom har kvinnan, som är civilanställd inom Polisen, skickat skärmdumpar från sin före detta sambos profilsida på en dejtingsajt till mannens nya sambos telefon.

Förutom att ha skickat en bild på sin tidigare sambos könsorgan har hon också skickat ett antal bilder på kvinnors underliv till samma kvinna, slår tingsrätten fast i domen. Händelserna inträffade i december 2018.

Den civilanställda kvinnan nekar till att ha skickat bilderna, men enligt domen har exakt samma bilder som skickats hittats i kvinnans telefon under utredningen. Tingsrätten dömer henne därför för ofredande.

Under hösten 2018 gjorde kvinnan också slagningar i ett av Polisens interna register för att ta reda på vilka arbetstider hennes tidigare sambo, som är polis, hade. Eftersom slagningarna inte var relevanta för hennes arbetsuppgifter döms hon för dataintrång.

Kvinnans förklaring är att hon ville ta reda på mannens arbetstider eftersom hon kände sig obekväm med att vara på jobbet samtidigt som honom. Hon anger också att hon har sökt stöd från arbetsgivaren i den frågan, utan att ha fått det.

Påföljden blir dagsböter på sammanlagt 13 600 kronor. Kvinnan ska också betala ett skadestånd på 5 000 kronor till sin före detta sambos nya partner.

Domen kan överklagas fram till och med 24 februari.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
Genom att trycka på "Skicka" godkänner jag att mitt inlägg kan publiceras på webben och i papperstidningen. Redaktionen förbehåller sig rätten att granska och redigera kommentarer på samma sätt som insändare. Publicering sker först sedan inlägget granskats. Detta sker normalt under kontorstid. Publikt publicerar inte inlägg som innehåller personangrepp. Inte heller publiceras inlägg som handlar om något annat än ämnet för artikeln.