CSN ska öka återbetalningen av studielån

CSN2016-08-26
Centrala studiestödsnämnden, CSN, ska öka återbetalningen av obetalda skulder. Regeringen har gett myndigheten i uppdrag att kartlägga, analysera och föreslå skarpa åtgärder.

Framför allt är det personer med svenska studieskulder bosatta utomlands som brister i återbetalning. Bland de låntagare som bor i Sverige betalades 93,6 procent av de belopp CSN debiterat, men bland dem som är bosatta utomlands är andelen bara 70,3 procent. För att öka återbetalningen ger regeringen CSN i uppdrag att genomföra en kartläggning och analys för att öka kunskapen om orsakerna till uteblivna inbetalningar, samt föreslå åtgärder för att vända utvecklingen.

Totalt har CSN fordringar för obetalda studielån på 208 miljarder kronor. 14,6 miljarder av dem är skulder för personer bosatta utomlands.

”Det är oacceptabelt att personer utnyttjar vårt generösa studiestödssystem genom att inte ta sitt ansvar och betala tillbaka sina skulder. För att möjliggöra ett välutbyggt studiestödssystem är det viktigt att vända utvecklingen så att återbetalningsgraden ökar”, skriver Helene Hellmark Knutsson, S, minister för högre utbildning och forskning, i ett pressmeddelande.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
Genom att trycka på "Skicka" godkänner jag att mitt inlägg kan publiceras på webben och i papperstidningen. Redaktionen förbehåller sig rätten att granska och redigera kommentarer på samma sätt som insändare. Publicering sker först sedan inlägget granskats. Detta sker normalt under kontorstid. Publikt publicerar inte inlägg som innehåller personangrepp. Inte heller publiceras inlägg som handlar om något annat än ämnet för artikeln.