Fler utlandssvenskar betalar studielån

CSN2016-11-14
Centrala studiestödsnämndens, CSN, satsning på att få utlandsbosatta att betala sina studieskulder börjar ge resultat. Främst är det personlig kontakt med myndigheten som får människor att betala, rapporterar Ekot.

Utlandssvenskar har länge varit betydligt sämre på att betala sina studielån än de låntagare som bor i Sverige. Men de skärpta rutiner som CSN har infört under det senaste året börjar nu ge resultat.

”Vi har utökat antalet ärenden som går till inkasso till att omfatta fler länder än tidigare och vi har även utökat vårt arbete med att etablera personliga kontakter för att få igång betalningen, då vi ser att just den personliga kontakten är en framgångsfaktor för oss”, säger kontorschefen Linda Edlund till Ekot.

Sedan några år har CSN möjlighet att säga upp hela lånet till omedelbar betalning om en person missköter sina inbetalningar. Det har man gjort i högre grad än tidigare under 2016. Mellan januari och augusti inleddes 550 utredningar om uppsägning av CSN-skulder. Under samma period fick CSN in tre gånger så mycket pengar av personer under utredning som året innan.

”Om det generösa system vi har ska vara hållbart över tid så behöver fler också betala tillbaka. De som bor utomlands är inte lika bra på det och vi tycker det är viktigt att se om vi kan öka den andelen”, säger CSNs generaldirektör Christina Forsberg till Ekot.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

ÄMNEN:

CSN
Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
Genom att trycka på "Skicka" godkänner jag att mitt inlägg kan publiceras på webben och i papperstidningen. Redaktionen förbehåller sig rätten att granska och redigera kommentarer på samma sätt som insändare. Publicering sker först sedan inlägget granskats. Detta sker normalt under kontorstid. Publikt publicerar inte inlägg som innehåller personangrepp. Inte heller publiceras inlägg som handlar om något annat än ämnet för artikeln.