Ökat fusk vid utlandsstudier

CSN2016-08-15
Möjligheterna att få studiemedel för utlandsstudier missbrukas. Människor söker studiemedel för studier utomlands som de inte har för avsikt att ägna sig åt, uppger Ekot.

Antalet bidragsbrott i samband med utlandsstudier har enligt Centrala studiestödsnämnden, CSN, femdubblats.

– Det vanligaste vi ser är att personer söker studiemedel för studier de inte tänkt påbörja, säger Helena Rönnblom, kontrollanalytiker vid CSN, till Ekot.

Sedan reglerna för studiemedel till utlandsstudier ändrades i fjol har CSN konstaterat att de felaktiga utbetalningarna ökat från 3 till 17 miljoner kronor. Antalet anmälda bidragsbrott har gått från 33 till 173. Det är främst möjligheten att få en klumpsumma för planerade studier i utlandet som missbrukas.

Avsikten med de ändrade reglerna var främst att fler skulle få möjlighet att studera på utländska universitet med höga studieavgifter. Men enligt CSN har effekten uteblivit. Antalet studerande på utländska universitet har inte ökat, trots de nya reglerna.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
Genom att trycka på "Skicka" godkänner jag att mitt inlägg kan publiceras på webben och i papperstidningen. Redaktionen förbehåller sig rätten att granska och redigera kommentarer på samma sätt som insändare. Publicering sker först sedan inlägget granskats. Detta sker normalt under kontorstid. Publikt publicerar inte inlägg som innehåller personangrepp. Inte heller publiceras inlägg som handlar om något annat än ämnet för artikeln.