Dags förändra facket radikalt

MEDLEM I ST2003-12-15

Arbetsuppgifter: Jag är uppdragsledare, dvs ansvarar för utbildningsuppdraget omvårdnadsprogrammet i Kunskapslyftet (ungefär undersköterskeutbildning), vårddokumentation (läkarsekreterarutbildning) och friskvårdsutbildning.
Min uppgift är att ansvara för att allt fungerar, planera, fixa genomförandet, följa upp och utvärdera utbildningen och hålla ögonen på ekonomin. Dessutom undervisar jag i medicinska ämnen, projektledning och metodik i kvalificerade yrkesutbildningar.

Det bästa med jobbet: Det är väldigt självständigt och jag kan också påverka mycket annat på vår enhet. Jag trivs med jobb och arbetskamrater och gillar att vara med på många ställen. Lernia, f d AMU, konkurrensutsattes 1986 och bolagiserades 1993. Nu är vi glada att det är bakom oss.

Fritid: Jag tycker om att vara ute i naturen, är född i fjällbyn Åkersjön. Så jag promenerar i skog och mark, åker längdskidor vintertid och plockar gärna svamp på hösten. Jag läser också en hel del men mest facklitteratur.

Det vill jag förändra i jobbet: Personalen behöver förstärkning. Just nu är vi mycket uppbokade i utbildningar och saknar marginaler.

Därför är jag med i ST: När jag kom hit från sjukhusvärlden var ST det mest aktiva och, tror jag, det största förbundet här. Då gick jag med.

Viktigaste frågan för facket: Hela fackföreningsrörelsen måste förändra sig radikalt och snabbt. Jag tror som Stig Malm att man tittar för mycket bakåt. Uppspaltningarna i de gamla yrkesområdena håller inte längre. Numera accepterar vi inte heller för mycket centralstyrning. Centrala avtal behövs i botten men den lokala potten är viktig.

FAKTA

Namn: Marita Persson.
Ålder: 46
år.
Bor: Bostadsrätt i
Östersund.
Familj: Sambon Ingvar och irländska settern
Becky.
Yrke:
Utbildningskonsult
Arbetsplats: Lernia på
Frösön.
Månadslön: 22 300 kronor

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

ÄMNEN:

ST
Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA