Dålig arbetsmiljö i Kriminalvården

FACKLIGT2009-10-30

Sex av tio kriminalvårdare upplever att det förekommer våld eller hot om våld på den egna arbetsplatsen. Det framgår av en undersökning fackförbundet Seko låtit göra.

Undersökningen, som genomförts av Novus Opinion, har vänt sig till 2 000 av Sekos medlemmar inom Kriminialvården. En av tre av de tillfrågade tycker att arbetsmiljön har blivit sämre det senaste året. Sex av tio instämmer i att stressnivån har ökat och lika många uppger att någon är utsatt för risk i samband med ensamarbete. På landets häkten tycker 84 procent att det är viktigt att göra något åt ensamarbetet. Varannan håller med om att de är underbemannade och att det innebär ett hot mot säkerheten.

Enligt undersökningen har bara varannan kriminalvårdare deltagit i en beredskapsövning det senaste året. Kriminalvårdens egna föreskrifter säger att beredskapsövningar ska hållas varje år.

Seko varnar för att situationen kommer att förvärras, framför allt på häktena där bristen på platser blir allt mer akut. När Kriminalvården av ekonomiska skäl tvingas dra ned kommer kriminalvårdarnas arbetsmiljö att försämras ytterligare.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA