Dålig information om pensionen

PENSIONER2012-11-14

Pensionsspararna lämnas i sticket av regeringen, myndigheterna och arbetsmarknadens parter. Det anser riksrevisor Jan Landahl i en debattartikel som bygger på en granskning från Riksrevisionen.

Nio av tio anställda sparar till tjänstepension inom ramen för olika kollektivavtal. Fyra av fem vet inte eller har liten insikt i hur mycket de betalar. Det beror främst på att försäkringsbolagens information till pensionsspararna är undermålig. Det framför riksrevisor Jan Landahl i sin debattartikel i Dagens Nyheter, DN. Artikeln bygger på en granskning som Riksrevisionen genomfört.

Statens ansvar för tillsynen av hur branschen fungerar ligger på Finansinspektionen och Konsumentverket. Enligt Jan Landahl har Finansinspektionen, som har det främsta ansvaret, inte prioriterat tillsyn av konsumentinformation. Inte heller Konsumentverket har prioriterat tjänstepensionsmarknaden, trots att den omfattar väldigt många människor och har stor ekonomisk betydelse för den enskilde.

”Sammantaget kan vi konstatera att myndigheternas arbete inte har haft någon effekt när det gäller att få livförsäkringsföretagen att anpassa sin information efter konsumenternas behov”, skriver Jan Landahl.

Också arbetsmarknadens parter har svikit, genom att inte kräva att all väsentlig information ska redovisas för arbetstagarna, anser riksrevisorn.

Riksrevisionen konstaterar att det yttersta ansvaret för konsument­skyddet ligger hos regeringen. Den har satsat på mer utbildning om privatekonomi i skolan, men har gjort lite för att se till att informationen förbättras.

Därför anser Jan Landahl att regeringens styrning av myndigheterna behöver bli tydligare, så att de tar sitt ansvar för att livförsäkringsföretagens information till konsumenterna ger underlag för medvetna val.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA