Dålig ordning på Skogsstyrelsen

REVISION2008-04-04

Riksrevisionen riktar mycket skarp kritik mot Skogsstyrelsen för bristande intern styrning och kontroll. Den ansvarige revisorn listar anmärkningar mot myndigheten i 13 punkter.

Riksrevisionen har gått igenom årsredovisningarna från drygt 250 statliga myndigheter. När det gäller tio av dem har Riksrevisionen invändningar som rapporterats till regeringen. Den allvarligaste kritiken riktas mot Skogsstyrelsen.

På punkt efter punkt påpekar revisionsberättelsen att Skogsstyrelsen har bristande intern granskning och kontroll. Det saknas fastställda rutiner, ingen har haft helhetsansvar för ekonomin och ledningen har inte följt upp och kontrollerat vad som blivit gjort.

Det saknas också väsentlig information i årsredovisningen, som gör att regeringen inte fått underlag för uppföljning och prövning av verksamheten.

Skogsstyrelsen har enligt revisionen en mycket ansträngd ekonomi, bland annat beroende på att avvecklingen av samarbetet Gröna Jobb, som drivits i samverkan med Ams, inte skötts enligt budget.

Riksrevsionen anmärker också på Skogsstyrelsens hantering av stöldbegärliga inventarier. I Gröna Jobb har myndigheten bland annat köpt in 700 motorsågar och mängder av annan utrustning, som inte är förtecknade. Det innebär att ingen vid myndigheten har överblick över var respektive såg bör finnas och om den verkligen finns där.

Skogsstyrelsen har också fått överta mängder av utrustning från Försvaret – bilar, lastbilar, båtar, bandvagnar med mera.

”Riksrevisionens granskning visar att Skogsstyrelsen inte har registrerat något av den mottagna utrustningen som anläggningstillgångar. Utrustningen finns inte heller förtecknad i något annat register. Konsekvensen är att Skogsstyrelsen inte vet vilken utrustning som har mottagits”, skriver revisorn.

– Vår granskning har utförts enligt god revisionssed och i övrigt vill jag inte ge några kommentarer, säger den ansvarige revisorn Henrik Söderhielm.

Fakta Revisionsinvändningar

Följande tio myndigheter har fått invändningar vid Riksrevisionens granskning

Arbetsmiljöverket

Försvarsmakten

Kemikalieinspektionen

Länsstyrelsen Gotland

Avvecklingsmyndigheten för Arbetslivsinstitutet

Avvecklingsmyndigheten för Integrationsverket

Naturhistoriska Riksmuseet

Skogsstyrelsen

Strålskyddsinsitutet

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA