Dåligt betalt för högre utbildning

HÖGSKOLAN2019-09-12
I en internationell jämförelse ger en akademisk utbildning i Sverige lite resultat i lönekuvertet. Det visar OECDs senaste lönerapport Education at a glance 2019, rapporterar Ekot.

Enligt OECD-rapporten är unga svenskar välutbildade i en internationell jämförelse. Men de får sämre ekonomisk utdelning för sina studier än jämnåriga i övriga EU och OECD. I genomsnitt tjänar personer med högskoleutbildning 22 procent mer i Sverige, jämfört med anställda med gymnasieexamen. Det är betydligt lägre än i övriga OECD-länder, där löneskillnaden i snitt är 57 procent.

”Det är ett väntat resultat. Vi har vetat länge att avkastningen på utbildning i Sverige är lägre än i många andra industrialiserade länder”, kommenterar Björn Öckert, professor i nationalekonomi vid Institutet för arbetsmarknads- och utbildningspolitisk utvärdering, IFAU, till Ekot.

Enligt Björn Öckert skulle en förklaring kunna vara att lönenivåerna i allmänhet är mer sammanpressade i Sverige. En annan förklaring är att andelen högskoleutbildade i Sverige har ökat kraftigt de senaste decennierna. Men Björn Öckert påpekar också till Ekot att högre utbildning i Sverige i allmänhet är gratis för studenterna:

”Man får inte glömma att det kostar mindre att utbilda sig i Sverige. Dels är själva utbildningen gratis, och därtill finns det generösa försörjningssystem”, säger Björn Öckert till Ekot.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Inlagt av Michael (ej verifierad) fre, 09/13/2019 - 09:07
Jo det är sant men det är ovanligt i Sverige men fullt stipendiat.

Boende är varken billigt eller enkelt att få till.
Utbildningarna är också väldigt långa och kurslitteratur en kostnad.
Du kan inte heller göra militärtjänst och få utbildning på köpet.

Utbildning borde vara ett steg ut i vuxenlivet men i Sverige är det tyvärr tvärt om, kulturellt uppfattas det många gånger som en verklighetsflykt.

Inte ens prestigefulla utbildningar som KTH-studier värderas högre än 1.600 kr högre månadslön, för en 5-årig utbildning jämfört med 3-års studier.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
Genom att trycka på "Skicka" godkänner jag att mitt inlägg kan publiceras på webben och i papperstidningen. Redaktionen förbehåller sig rätten att granska och redigera kommentarer på samma sätt som insändare. Publicering sker först sedan inlägget granskats. Detta sker normalt under kontorstid. Publikt publicerar inte inlägg som innehåller personangrepp. Inte heller publiceras inlägg som handlar om något annat än ämnet för artikeln.