Dåligt skydd mot mutor hos Apoteket

MUTOR2005-11-15

Apotekets skydd mot mutor är otillfredsställande. Det anser Riksrevisionen efter en översyn av gällande regler.

Riksrevisionen rekommenderar bolagets styrelse och företagsledning att genomföra en analys för att granska riskerna för mutor och annan otillåten leverantörspåverkan.

Anledningen till att revisionen valt att granska Apoteket är att man omsätter stora belopp årligen och har ensamrätt att sälja läkemedel.

”Verksamheten har karaktär av att utgöra den enda försäljningsorganisationen för produkter av mycket stort ekonomiskt intresse för leverantörer”, skriver Riksrevisionen i sin rapport.

När det gäller den del av Apotekets verksamhet som avser receptbelagda läkemedel finns ett tillfredsställande skydd mot mutor, anser revisionen. Men för övriga delar av verksamheten finns ingen kontroll eller övervakning som kan skydda mot otillbörlig påverkan.

Fakta Apoteket AB

o Årlig omsättning 34 miljarder kronor

o 11 000 anställda

o 950 apotek

o Tre fjärdedelar av omsättningen rör receptbelagda läkemedel

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

ÄMNEN:

Statliga bolag
Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA