Datainspektionen kritiserar polisens system

POLISEN2016-04-22

Datainspektionen, DI, kritiserar polisen för brister i det nationella informationssystemet för operativ brotts-, spanings- och kriminalunderrättelseinformation. DI föreskriver åtta åtgärder som polisen måste vidta, däribland begränsa behörigheter och hyfsa språkbruket.

Efter en granskning listar DI åtta åtgärder som polisen måste vidta i sitt nationella it-system för operativ brotts-, spanings- och kriminalunderrättelseinformation. Dessutom ger DI polisen fem rekommendationer om förbättringar ur personuppgiftssynpunkt.

I sitt beslut konstaterar DI att det finns ett antal brister i hur polisen använder det centrala systemet. DI anser att myndigheten behöver begränsa användarnas behörighet, så att man inte kan ta del av information som man inte behöver i sitt arbete. Polisen behöver också införa begränsningar för när skyddade personuppgifter får visas. Dessutom påtalar DI att det finns brister i det interna språkbruket i systemet.

Flera av föreläggandena ställer krav på att polisen tar fram tydligare rutiner för hur systemet får användas och i vilka situationer olika typer av uppgifter får registreras.

”Det här handlar om ett omfattande it-system som innehåller stora mängder personuppgifter, som dessutom typiskt sett är integritetskänsliga. När polisen hanterar personuppgifter i sin brottsbekämpande verksamhet så måste den följa reglerna i polisdatalagen och det måste göras på ett enhetligt sätt i hela organisationen”, skriver DIs Cecilia Agnehall i ett pressmeddelande.

Enligt DI behandlar polisen även personuppgifter som det inte finns ett konkret behov av utifrån något av de ändamål som anges i polisdatalagen. DI konstaterar också att det inte alltid framgår för vilket ändamål personuppgifter behandlas eller som gör att personuppgifter blir tillgängliga i systemet. Enligt granskningen behandlar myndigheten personuppgifter utan att ange uppgiftslämnarens trovärdighet och uppgifternas riktighet i sak. Avsaknaden av tillräckligt tydliga rutiner innebär en risk och regelbundna logguppföljningar av förbudet mot att söka på känsliga personuppgifter måste genomföras, menar DI.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA