Annons:

De flesta EU-länder har bristande demokrati

DEMOKRATI2018-02-01

I den årliga rankning som görs av tidningen The Economist kvalar bara 11 av EU-länderna in som fullständiga demokratier, varav Sverige är en. De övriga 17 har demokratiska brister.

The Economist har sedan år 2006 upprättat ett demokratiindex varje år. I tidningens index ingår totalt 167 länder, varav 44 i Europa. Sammanställningen visar att det demokratiska läget har försämrats i 25 av länderna i Europa, medan det har förbättrats i 11. Av EUs 28 medlemsländer är det bara 11 som räknas som funktionella demokratier. Det är en stor nedgång sedan år 2008, då de var 17.

Över hela världen har demokratin stärkts i 27 länder, men försämrats i 89, sedan den förra rankningen. Tidningens världsranking toppas av Norge, Island och Sverige. I botten finns Nordkorea, tillsammans med Syrien, Tchad och Centralafrikanska republiken.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA