De flesta EU-länder har bristande demokrati

DEMOKRATI2018-02-01
I den årliga rankning som görs av tidningen The Economist kvalar bara 11 av EU-länderna in som fullständiga demokratier, varav Sverige är en. De övriga 17 har demokratiska brister.

The Economist har sedan år 2006 upprättat ett demokratiindex varje år. I tidningens index ingår totalt 167 länder, varav 44 i Europa. Sammanställningen visar att det demokratiska läget har försämrats i 25 av länderna i Europa, medan det har förbättrats i 11. Av EUs 28 medlemsländer är det bara 11 som räknas som funktionella demokratier. Det är en stor nedgång sedan år 2008, då de var 17.

Över hela världen har demokratin stärkts i 27 länder, men försämrats i 89, sedan den förra rankningen. Tidningens världsranking toppas av Norge, Island och Sverige. I botten finns Nordkorea, tillsammans med Syrien, Tchad och Centralafrikanska republiken.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
Genom att trycka på "Skicka" godkänner jag att mitt inlägg kan publiceras på webben och i papperstidningen. Redaktionen förbehåller sig rätten att granska och redigera kommentarer på samma sätt som insändare. Publicering sker först sedan inlägget granskats. Detta sker normalt under kontorstid. Publikt publicerar inte inlägg som innehåller personangrepp. Inte heller publiceras inlägg som handlar om något annat än ämnet för artikeln.