De flyttar hela myndigheten

ELSÄKERHETSVERKET2006-05-09

Elsäkerhetsverket nöjer sig inte med att följa regeringsbeslutet och flytta en del av myndigheten. År 2010 ska hela verksamheten finnas i Karlstad/Kristinehamnsområdet.

I dag finns Elsäkerhetsverket på tre orter – Stockholm, Hässleholm och Skellefteå. Enligt generaldirektör Gunnel Färm är det omöjligt att splittra upp verket på en fjärde ort. Utöver tidigare beslutade 24 tjänster kommer därför ytterligare 20 jobb att flyttas till Karlstad/Kristinehamn.

Får använda anslagssparande

Flytten av de 24 tjänster regeringen beslutat om ska vara avslutad vid årsskiftet 2007/08. Kostnaden beräknas bli cirka 25 miljoner kronor under en period på tre–fyra år. En del av detta finansieras med pengar som annars skulle gått till ordinarie verksamhet. Flyttåret 2007 har regeringen lovat att myndigheten får använda 6 miljoner av sitt anslagssparande.

Dessutom behövs en anslagskredit på 1 miljon kronor. Under 2008 behövs ytterligare 3 miljoner kronor. Får man inte de pengarna måste verksamheten minskas kraftigt, enligt Mats Sjöfors, ekonomiansvarig.

Flyttnotan runt 40 miljoner

Med kostnaderna för att flytta även resten av myndigheten beräknas flyttnotan bli 30–40 miljoner kronor.

Eventuellt följer två av de anställda med. I övrigt blir det fråga om nyrekrytering.

Fem till sex personer beräknas vara på plats i Kristinehamn redan efter sommaren.

Kan inte dra ned mer

På frågan om vad man måste spara på ifall regeringen inte ger extra medel till den framtida flytten av resterande verksamhet svarar Gunnel Färm avvärjande:

–Vi har redan en så slimmad organisation att vi inte kan dra ned mer på personal. De arbetar med kontroll och tillsyn av anläggningar och farliga produkter. I så fall måste regeringen avgöra om vi ska ha en annan nivå på säkerheten i landet.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

ÄMNEN:

Arbetsmarknad
Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA