Debatt om nytt fängelse i Svedala

KRIMINALVÅRDEN2018-09-25

Kriminalvårdens planer på att bygga ett nytt fängelse i Svedala möter motstånd i opinionen. I en debattartikel ifrågasätter generaldirektör Nils Öberg invändningarna att en anstalt skulle skada kommunens varumärke.

Kriminalvårdens önskan om ett nytt fängelse i Sydsverige handlar om två saker – ett ökande klientinflöde och straffskärpningar, skriver Nils Öberg i sin debattartikel i Sydsvenskan:

”Om våra antaganden stämmer och antalet intagna i häkte och anstalt kommer att öka framöver är det bråttom. Vi arbetar nu för att på kort tid kunna expandera på ett femtontal orter där vi redan idag bedriver anstalts- eller häktesverksamhet. Det kommer dock med all sannolikhet inte att räcka. Det behövs därför också några etableringar på nya orter”, skriver han.

När Kriminalvården letat alternativa lokaliseringar för en ny anstalt i Skåne har Svedala kommun visat intresse och undertecknat en avsiktsförklaring med Kriminalvården, enligt Nils Öberg. Kanske kunde vi gjort ännu mer från vår sida för att möta den opinion som nu motsätter sig ett fängelse i Svedala skriver han:

”Ett av skälen som framförs mot att Kriminalvården etablerar sig i Svedala har jag inte stött på tidigare och är mycket svårt att förstå. Det handlar om de förment negativa effekterna av en etablering på kommunens varumärke. Jag kan inte se att Svedalas varumärke skulle skilja sig från andra kommuners på ett sätt som hindrar en anstaltsetablering någonstans i kommunen.”.

Arbetet för att skapa ett tryggare samhälle förutsätter att de som misstänks ha begått ett brott grips och lagförs för att därefter slussas tillbaka ut i samhället på ett sätt som minskar risken för återfall i brott, konstaterar Nils Öberg:

”Jag gissar att straffskärpningsivern och entusiasmen över satsningar på fler poliser är stor också hos de som nu högljutt motsätter sig en anstalt. Jag undrar var ni tänker er att de brottslingar som grips, åtalas och lagförs ska ta vägen när polis, åklagare och domstolar är klara med sina uppgifter?”, skriver han.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

ÄMNEN:

Kriminalvården
Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA