Decimerad myndighet i Visby

FLYTT2008-02-21

Riksantikvarieämbetet kommer att börja arbetet i nya lokaler i Visby med halverad personalstyrka. Pengarna räcker inte till nyrekryteringar för att ersätta dem som inte flyttar med.

Att Riksantikvarieämbetet skulle flyttas från Stockholm till Visby var en del av programmet för att kompensera orter som förlorat arbetstillfällen på grund av försvarsneddragningar. Totalt skulle 140 jobb skapas på Gotland.

Nu visar det sig att bara 25 av myndighetens anställda i Stockholm väljer att, under ett halvårs prövotid, flytta med till Gotland. 40 har valt ett omställningsprogram som ger dem full lön under det första året efter flytten, som formellt genomförs den 1 oktober i år, skriver Svenska Dagbladet, SvD. Ytterligare ett antal medarbetare har gått i pension i samband med flytten.

Riksantikvarieämbetet måste dessutom under en övergångsperiod betala hyra både för de nybyggda lokalerna i Visby, som man delar med Riksutställningar, och för de gamla lokalerna i Stockholm.

Sammantaget innebär kostnaderna för flytten så stora avbräck att myndigheten har beslutat om anställningsstopp, trots att bara 68 av de planerade 140 tjänsterna i Visby har tillsatts.

– Anställningsstoppet gäller tills vidare och är en åtgärd vi tar till för att rädda ekonomin inför nästa år. Vi visste att det skulle kosta mycket att flytta, men vi känner att vi måste markera gentemot regeringen att vi behöver mer pengar, säger riksantikvarie Inger Liliequist till SvD.

För det här året har myndigheten fått ett extra flyttanslag på 23 miljoner kronor, men enligt Inger Liliequist behövs ytterligare 30 miljoner kronor extra nästa år för att täcka lokal- och personalkostnader. Efter det kommer driftskostnaden att bli tio miljoner kronor högre varje år beroende av flytten.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA