Deklarera enkelt för många

E-MYNDIGHET2012-08-27

Skatteverkets satsning på digitala tjänster bär frukt. I en nyligen genomförd enkät säger mer än två av tre att det är enkelt att deklarera. För tio år sedan tyckte varannan att deklarationen var enkel.

Skatteverket har låtit undersökningsföretaget Markör genomföra en undersökning där drygt 2 700 personer svarat på frågor om deklarationen. Av de svarande säger 68 procent att det är enkelt att deklarera.

”Skatteverket har under många år lagt stor kraft på att göra det lättare att deklarera, något som gett goda resultat”, säger Skatteverkets generaldirektör Ingemar Hansson i ett pressmeddelande.

Enklast upplevs deklarationen av dem som har en anställning. Den som har enskild firma eller handelsbolag tycker oftare att deklarationen är svår. Bland dessa svarar bara var fjärde att deklarationen är okomplicerad, medan två av tre säger att den är komplicerad.

Enligt undersökningen känner 55 procent förtroende för Skatteverkets sätt att sköta sin uppgift, jämfört med 46 procent år 2006. Sju procent uppger att de saknar förtroende för Skatteverket, mot elva procent vid mätningen för sju år sedan.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA