»Det gäller att lägga ribban på en rimlig nivå«

FACKET2017-03-28
Som förtroendevald har man stort mandat att forma sitt uppdrag på egen hand. Det är viktigt att lyfta fram, tycker STs ombudsman Mikael Andersson.
Av:  Emmeli Nilsson

Mikael Andersson är ombudsman på STs kansli och har lång erfarenhet av fackligt arbete på alla nivåer – inklusive att starta upp lokala fack. Han tror att fackliga uppdrag behöver säljas in på ett mer attraktivt sätt, så att medlemmar inte känner sig pressade.

– Man har stort mandat att lägga upp arbetet själv som förtroende­vald, vi har inte så mycket dogmer i ST.

Förtroendevalda bör förmedla att man arbetar tillsammans som ett team, så att det enskilda uppdraget inte känns så betungande, menar Mikael Andersson. Inom ST har det av tradition funnits en stark fixering vid ordförandeuppdraget.

– Många har dessutom fastnat i facklig administration, och sitter hela dagar i styrelsemöten. Det tar ju en massa arbetstid. Det gäller att lägga ribban på en rimlig nivå.

När någon får ett förtroendeuppdrag behöver arbetsgivaren tid att vänja sig, enligt Mikael Andersson. Dialog mellan fack och arbetsgivare är därför viktigt.

– Det handlar om att bygga en bra kultur på arbetsplatsen över tid. Men visst finns det arbets­platser där arbets­givarens attityd är ett hinder för att över huvud taget kunna bilda ett lokalt fack.

Att det generellt skulle råda brist på ideellt engagemang i samhället är inte något Mikael Andersson känner igen.

– De jag möter har ett otroligt enga­gemang och en otrolig kunskap. Inte minst unga.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

ÄMNEN:

Facket
Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
Genom att trycka på "Skicka" godkänner jag att mitt inlägg kan publiceras på webben och i papperstidningen. Redaktionen förbehåller sig rätten att granska och redigera kommentarer på samma sätt som insändare. Publicering sker först sedan inlägget granskats. Detta sker normalt under kontorstid. Publikt publicerar inte inlägg som innehåller personangrepp. Inte heller publiceras inlägg som handlar om något annat än ämnet för artikeln.