Britta Lejon.
Bild: Casper Hedberg
Britta Lejon.

Det här kan bli Fackförbundet STs nya namn

ST2017-05-16
I två år har förbundsstyrelsen diskuterat vad ST ska heta i framtiden. Efter att ha gått igenom hundratals olika idéer har styrelsen nu enats om ett förslag och fått grönt ljus från PRV.
Av:  Emmeli Nilsson

Fackförbundet Sterka. Så kommer ST att heta om förbundsstyrelsens förslag går igenom på extrakongressen i höst.

– Det knyter an till vår ideologi om att vi är starkare tillsammans. Det är också tydligt kopplat till förbundets huvuduppdrag, som är att stärka medlemmarnas arbetsmiljö och villkor. Dessutom beskriver det uppdraget våra medlemmar har i sina jobb: Att stärka den svenska demokratin, säger STs förbundsordförande Britta Lejon.

Sterka är en gammal svensk stavning, som förbundsstyrelsen valt eftersom namnet inte ska läsas som ett verb utan som ett egennamn.

Det finns flera anledningar till att ST bör byta namn, enligt Britta Lejon. ST är otydligt och säger inte så mycket om organisationen. Det förekommer också att förbundsnamnet sammanblandas med SD, Sverigedemokraterna.

– Även om förbundet har hetat ST sedan 2003 så har det aldrig riktigt satt sig. Vi får hela tiden svara på frågor om vilka vi är. Många tror att ST är en förkortning. Namnet har varit ett hinder i vårt arbete att värva nya medlemmar, säger Britta Lejon som tror att Sterka är ett namn med framtiden för sig.

– Men det är förstås en inkörningsperiod. Det tar tid att vänja sig vid ett nytt namn.

Det var 2015 som förbundsstyrelsen kom fram till att ST behöver byta namn. Året därpå gav kongressen styrelsen i uppdrag att arbeta fram ett förslag. Därefter har det förts diskussioner både på fysiska möten och via webben, där medlemmar har kunnat komma med idéer och synpunkter. Förbundsstyrelsen har gått igenom hundratals förslag. För att sovra bland dem har man tagit hjälp av Skriptor, en namnbyrå som varit involverad i namnbyten hos stora svenska företag som Klarna och Telia.

– De har hjälpt oss värdera namnet språkligt och juridiskt. Att vi går ut med det nu beror på att PRV har gett oss grönt ljus, säger Britta Lejon.

ST har också tagit in en annan byrå som ska hjälpa till med att skapa en ny grafisk profil.

Det kostar pengar att byta namn på ett fackförbund. 2015 avsattes fem miljoner kronor, enligt Britta Lejon. De är inte förbrukade än, men i årets budget är ytterligare fem miljoner kronor avsatta att användas om kongressen säger ja till det nya namnet.

– Oavsett vad vi heter måste vi lägga pengar framöver på att tydliggöra förbundet. Och då gör vi hellre det med ett namn som har potential och inneboende kraft.

 

Vad tycker du om det nya namnet? Tyck till nedan!

 

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

ÄMNEN:

Facket
Inlagt av STaffan (ej verifierad) tis, 05/16/2017 - 11:33
Nej, tycker att det är intetsägande. Hellre STark då.
Inlagt av Nina (ej verifierad) tis, 05/16/2017 - 14:34
Tror det kommer bli mycket felstavningar eftersom ordet i sig är en felstavning av stärka. Sterka låter stekigt och märkligt. Låter som man ville kalla det för rätt namn (styrka eller stärka) men blev stämda. Låter inte förtroendeingivande
Inlagt av Göran Fält (ej verifierad) tis, 05/16/2017 - 15:00
Sterka? Nej tack, jag vill helst inte vara med i ett fackförbund som heter så. Det är inget namn, inget begripligt svenskt ord, alternativt felstavat, inte heller är det en uttydbar förkortning. Jag kan förstå tanken bakom valet , men stava det då rätt! Stärka, alternativt Starka, om prickarna är omöjliga ur webbsynpunkt. Båda är rättstavade svenska ord med innebörd som följer intentionerna bakom namnförslaget. Förresten tycker jag ST är ganska bra, behåll det och använd pengarna som sparas till den fackliga kärnverksamheten istället.

Inlagt av myran (ej verifierad) tis, 05/16/2017 - 15:19
När man googlar på Sterka är det första man får upp en degskrapa.
1906 infördes den nya språklagen. Varför plocka upp något 15-16-1700-talen som inte har någon naturlig förklaring idag. Det enda man kan hitta bakåt i tiden är stärkelse...
Har namnet kontrollerats hos Språkrådet vid Institutet för språk och folkminnen?
Är det månne Fredrik Sterky ni vill anspela på...
Inget bra namn tycker jag. Fackförbundet ST står sig fortfarande starkt

Inlagt av Fia Wolters (ej verifierad) tis, 05/16/2017 - 17:28
Svårt med namn, men det här ser märkligt ut. Eftersom det inte stavas med ä så betyder det ingenting alls för de flesta och man tror lätt att det är en felstavning. Jag hittade en gammal saga som hette Sörla saga sterka och i NE fick jag t o m en träff på en föregångare till Fremskrittspartiet.Om tanken är att det ska vara mindre förvirrande än ST så har man tyvärr inte lyckats särskilt väl.
Inlagt av Jonas Evertsson (ej verifierad) tis, 05/16/2017 - 18:31
Det är ju inte utan jag funderar över om jag ska byta fackförbund.
Inlagt av Leif Larsson (ej verifierad) tis, 05/16/2017 - 20:51
Ahh välja ett isländsk ord = Sterka betyder Stark på isländska, för mig som öbo kan det väl kännas ok fast jag kommer sakna ST för tycker det är ett bra namn. Är Stolt och styrkt och Stark som människa att varit statstjänstemän i över 25 år.
Inlagt av Katarina (ej verifierad) tis, 05/16/2017 - 22:01
Neej! Sterka blir ett hitta-på-ord som inte känns seriöst.
Skrota förslaget snarast!
Inlagt av Herakles Bengtsson (ej verifierad) tis, 05/16/2017 - 22:59
Blä, jag tycker faktiskt ett högst okonstruktivt blä...
Inlagt av Kent (ej verifierad) ons, 05/17/2017 - 11:27
Oerhört tillkrånglat och onödigt överhuvudtaget att byta ett inarbetat namn!
Inlagt av Jesper (ej verifierad) ons, 05/17/2017 - 12:21
Förstår reaktionerna till viss del men tycker att det är sunt att få ett självständigt namn som du skriver. Vem vill misstas för SD? Fler människor kommer lägga Sterka på minnet tror jag!
Inlagt av Måns (ej verifierad) ons, 05/17/2017 - 15:04
Som fd medlem i statstjänstemannaförbundet och fackförbundet ST, tar jag ändå tillfället i akt att uttrycka en viss skepsis mot FSs kommande förslag. Men jag ville aldrig ha ST heller. Namn är svårt, men Sterka ger ingen koppling till det uppdrag man har eller vilken idé förbundet står för, inte för mig i alla fall. Namnet känns bara gammalt.
Inlagt av Anneli Gauffin (ej verifierad) ons, 05/17/2017 - 19:19
Nej, är inte riktigt bekväm med det namnbytet. Någon skrev STarka, varför inte? STyrka? Tack från mig!
Inlagt av Mia (ej verifierad) ons, 05/17/2017 - 21:10
Gillar inte Sterka! Fick negativa vibbar och en känsla av sjukdom (typ "Han har fått en släng av sterka!"). Varför inte Styrka, Starka eller Stark eller iaf något som förmedlar något om förbundets medlemmar? Förkortningar är väl bra och är det något vi verkligen har mycket av inom offentlig sektor så är det förkortningar!
Inlagt av Pinnen (ej verifierad) ons, 05/17/2017 - 21:21
Nej, *kräk*. Byter hellre till Unionen.
Inlagt av Carina (ej verifierad) tors, 05/18/2017 - 10:39
Nää, det var inget bra namn, känns konstigt, jag fick ingen koppling alls till stark, tänkte bara att det var felstavat.
Inlagt av Lars H (ej verifierad) tors, 05/18/2017 - 15:50
Inte hört en enda positiv respons på namnet, alla reaktioner är kraftigt negativa, går Sterka igenom så har ni inte medlemmarnas förtroende, utan bara för stort röstmandat från förbundstyrelsen.
Inlagt av Gunn (ej verifierad) tors, 05/18/2017 - 16:38
Hoppas inte ni bränt allt för mycket medlemspengar på detta förslag!
När detta namn väl blivit nedröstat kan ni ju redovisa hur mycket pengar och tid det gick åt att komma på ett så dåligt namn.
Inlagt av Lars Rörick (ej verifierad) tors, 05/18/2017 - 19:38
Varför inte "STARKA"
Inlagt av LABO (ej verifierad) fre, 05/19/2017 - 14:40
Vet inte hur gammal ordet är, men det verkar som ingen känner igen den, tillkrånglad och intetsägande, vet inte var skall vi hämta in att VI är en modern facket, som har ett tidligt budskap, som tänker, driver och agerar på medlemmarnas välmående idag och i framtiden, hitta ett ord som man kan känna igen sig, som man kan vara stolt över det, som ska vara lätt att förstå, eller ha hela namn på, ex Fackförbundet för tjänsteman och arbetare inom staten, eller så kan vi ha kvar T fram tills vi hittar rätt.
Inlagt av Sven Måhlén (ej verifierad) ons, 05/24/2017 - 11:14
Starka fack är ju bra ..men Sterka ser ut som ett missförstånd; -inte kan det associera till styrka är min reaktion. Det där med SD har jag aldrig hört. Sådana argument för att byta namn är undfallenhet; varför ge SD rätten till allt som låter som ”SD”? Skulle ST skapa t.ex. en ny revolutionerande förhandlingsmodell, kunde det upphöja ”ST” till något med betydelse. Tänk om vi år 2029, STs 125-årsjubileum, hör uttryck som t.ex. ”statliga KRABB klarade krisen genom att styrelsen ”gjorde en ST” o.s.v. Det vore ju fantastiskt. (*) Den typen av eponymisering av namn ger mening och värde. Vi borde satsa resurser på att skapa ST-kraft eller ”st-erkning” -i st.f. att ägna kongresser åt namnbyte. Är det viktigt att var 14e år byta namn, kanske vi nu kan ta namnet som STs tidning Publikt har !? Det vore mer okomplicerat, mer logiskt för oss som jobbar inom ”Public Service”. Publikt” väcker inte onödiga frågor utan skapar förståelse och samhörighet och därigenom styrka. Dessutom äger väl ST redan rättigheten till namnet ”Publikt”! * Jämför uttryck som att ”göra en Zlatan”, att ”Wallraffa"
Inlagt av Håkan Strömbergh (ej verifierad) ons, 05/24/2017 - 12:16
NEJ STOPP STOPP STOPP !
En av de större anledningarna till namnbytet var att profilera oss för vad vi är och inte sammanblanda oss med andra i vissa fall.
Ett namnbyte måste därför spegla, ge kraft OCH tala om för andra enkelt vilka vi är.
Som förtroendevald under över trettio år varav dryga20 i nuvarande ST känns namnet ur dessa aspekter helt helt tomt och mer som ett "felstavat" uttryck. Kan inte tänka mig att av hundratals förslag att detta på något sätt kan sticka ut och profilera oss bättre. Kan tänka mig scenario där man presenterar sig som representant för "Sterka".....vad sa du.....???
TÄNK OM KÄRA KONGRESS delegater och andra kamrater på beslutande nivåer - det finns sannolikt mycket mycket litet stöd för detta namn.
Eftersom inga andra namn läckt ut till mig som enskild har jag tyvärr inte alternativ att föreslå.
Med vänlig hälsning
Håkan
Inlagt av kristina Håkansson (ej verifierad) mån, 05/29/2017 - 08:06
??? Jag förstod ingenting och undrade, medan jag läste i texten när jag skulle hitta förklaringen till att ni föreslår ett ord som man inte alls förstår och ser felstavat ut. Ingen vet längre att det är en gammal svensk stavning och av vad då, stärka? långsökt, och värdelöst. I så fall är väl det rättsavade ordet bättre? Stärka?
Inlagt av Magnus Urberg (ej verifierad) ons, 06/07/2017 - 18:30
Tycker namnet klingar dåligt. Stärka och starka låter bättre och ordet Sterka är Isländska. Värför inte något svenskt namn ?
Innebörden för namnet håller jag med om , det är bra.
Inlagt av Petter (ej verifierad) tors, 06/08/2017 - 11:46
ST förstår man i alla fall att det kommer av StatsTjänstemannaförbundet. Vad är dethär StatsTjänstemännensErkändaRiksKooperativaAvtalsförhandlare?

En av de första träffarna när man googlar "sterka" är "Sörla saga sterka" som handlar om Sörlis kamp mot blåmän i Afrika, så jag tror inte vi blir av med påstådda SD-associationer på detta sätt. https://no.wikipedia.org/wiki/S%C3%B6rla_saga_sterka
Inlagt av pusp kunwar (ej verifierad) tis, 07/11/2017 - 10:49
Jag tycker inte om förslaget. Det låter felstava av stärka. Jag tror att Sterka representerar inte våran roll och arbetsuppdrag. Så vi borde ha andra namn. Tack så mycket.
Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
Genom att trycka på "Skicka" godkänner jag att mitt inlägg kan publiceras på webben och i papperstidningen. Redaktionen förbehåller sig rätten att granska och redigera kommentarer på samma sätt som insändare. Publicering sker först sedan inlägget granskats. Detta sker normalt under kontorstid. Publikt publicerar inte inlägg som innehåller personangrepp. Inte heller publiceras inlägg som handlar om något annat än ämnet för artikeln.