DI kritiserar utredningsförslag

INTEGRITET2011-11-17

Det krävs noggranna överväganden innan man låter Skatteverket hantera mängder av integritetskänslig information som verket inte självt behöver. Det säger Datainspektionen, DI, i ett kritiskt yttrande om månadsuppgiftsutredningens förslag.

Den statliga månadsuppgiftsutredningen har bland annat föreslagit att alla arbetsgivare varje månad ska lämna uppgift om lön och skatteavdrag för sina anställda. Uppgifterna ska användas för att förbättra andra myndigheters kontrollmöjligheter och förhindra felaktiga utbetalningar från välfärdssystemen.

Enligt DIs remissyttrande innebär det att Skatteverket kommer att samla in och lagra personuppgifter om enskilda, trots att de inte behövs för myndighetens egen verksamhet. Enligt DI skulle förslaget innebära ett väsentligt avsteg från principen att den personuppgiftsansvarige enbart ska behandla personuppgifter som denne själv behöver.

DI anser inte att utredningen har gjort den analys av förslagets konsekvenser för den personliga integriteten som lagen kräver:

”Det är naturligtvis angeläget att felaktiga utbetalningar inom välfärdssystemen minimeras. Men ett förslag som medför en så här pass omfattande insamling och spridning av integritetskänslig information måste enligt svensk grundlag innehålla en noggrann analys som pekar på att fördelarna med registreringen väger tyngre än enskildas rätt till integritetsskydd”, säger DIs generaldirektör Göran Gräslund i ett pressmeddelande.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA