Digg ser behov av mer stöd till myndigheterna

DIGITALISERING2021-10-04
Statliga myndigheter behöver mer vägledning och rättsligt stöd i den fortsatta digitaliseringen, skriver Myndigheten för digital förvaltning, Digg, i en ny rapport till regeringen.

De statliga myndigheterna har behov av vägledning och stödmaterial kring de rättsliga delarna i digitaliseringsfrågorna, enligt den slutrapport som Digg lämnat över till regeringen.

Samverkan med andra myndigheter och aktörer är enligt Digg en förutsättning för att det rättsliga stödet ska vara till hjälp för de offentliga aktörerna. Samverkan ger stödet en högre kvalitet och både resurser och kunskap kan återanvändas.

Diggs målsättning är att ge kommuner, regioner och statliga myndigheter ett lättillgängligt rättsligt stöd. Stödet behöver anpassas utifrån digitaliseringsfrågans karaktär och kommer att ges på olika sätt. Också samverkan kommer att utformas på olika sätt och med olika aktörer utifrån vad digitaliseringsfrågan handlar om. Digg kan till exempel skapa expertgrupper för att bistå med spetskompetens i en viss fråga.

Enligt rapporten behövs rättsligt stöd inom olika områden och på olika nivåer för att få en kompetenshöjande effekt hos den offentliga förvaltningen. Därför kommer också det rättsliga stödet att ges på olika sätt.

Myndigheten arbetar just nu med att utveckla en digital tjänst som på ett användarvänligt och tillgängligt sätt ska presentera vad som gäller och vad DIgg rekommenderar. Mottagarnas egna behov har varit i fokus under utvecklingen av tjänsten.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
Genom att trycka på "Skicka" godkänner jag att mitt inlägg kan publiceras på webben och i papperstidningen. Redaktionen förbehåller sig rätten att granska och redigera kommentarer på samma sätt som insändare. Publicering sker först sedan inlägget granskats. Detta sker normalt under kontorstid. Publikt publicerar inte inlägg som innehåller personangrepp. Inte heller publiceras inlägg som handlar om något annat än ämnet för artikeln.