Anna Eriksson, generaldirektör på Myndigheten för digital förvaltning.
Bild: Myndigheten för digital förvaltning
Anna Eriksson, generaldirektör på Myndigheten för digital förvaltning.

Diggs ledning anklagas för toppstyrning

MYNDIGHETEN FÖR DIGITAL FÖRVALTNING2022-10-20

I en anonym skrivelse till Regeringskansliet anklagas ledningen för Myndigheten för digital förvaltning, Digg, för toppstyrning, otydlighet i roller och oförmåga att förmedla en övergripande vision. Diggs generaldirektör Anna Eriksson säger till Publikt att hon inte känner igen bilden, men att myndigheten ska göra en oberoende granskning av arbetsmiljön.

Enligt den anonyma skrivelsen är det både nuvarande och tidigare medarbetare som står bakom kritiken, som i stora delar dömer ut verksamheten, organisationen och ledarstilen.

Brist på övergripande mål har skapat ”myndigheter i myndigheten”, den interna kommunikationen saknas och en så kallad cv-lös rekrytering bäddar för nepotism och rekrytering av ja-sägare, heter det. Myndigheten sägs också sakna kunskap om medarbetarnas kompetenser, och ingen analys har gjorts av kompetensbehovet.

Digg inrättades 2018 och ansvarar för statens gemensamma digitala infrastruktur och utvecklingen av den. Anna Eriksson har varit myndighetens generaldirektör sedan starten. Hon säger till Publikt att hon inte känner igen bilden som skrivelsen ger.

– Men det är svårt att värdera när det är anonymt.

Enligt generaldirektören har skrivelsen gjorts tillgänglig för alla medarbetare och diskuterats vid tre möten. Myndigheten har även beställt en arbetsmiljökartläggning från företagshälsovården.

– Den ska vara oberoende och gå på djupet. Vi vill få en bild av hur omfattande kritiken är.

Anna Eriksson medger att mycket av myndighetens inre arbete har fått stå tillbaka för att klara alla uppdrag och ”leveranser”. Digg har även fått kämpa för sin finansiering, säger hon.

– Till det kommer två år av pandemi med arbete hemifrån, samtidigt som myndigheten vuxit. Det har gjort det svårt att utveckla kulturen. Men nu kommunicerar vi mycket internt, och har sedan starten digitala möten med alla medarbetare två gånger i veckan.

Arbetet med att bygga ett intranät för att förbättra den interna kommunikationen pågår och ska vara klart vid årsskiftet.

I skrivelsen kritiseras också att Digg har cv-lösa rekryteringar. Myndighetens HR-chef Catrin Åsén bekräftar att Digg använder sig av cv-lös rekrytering som en del i sin kompetensbaserade rekrytering.

– I den ingår att svara på frågor kopplade till kompetensprofilen, bland annat om utbildning och erfarenhet. Vi är trygga med att vi följer lagen om offentlig anställning, säger hon.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA