Diskriminerad lärare får skadestånd

NYHET2004-11-29

En lärare med iranskt ursprung får 80 000 kronor i skadestånd sedan DO träffat en förlikning med en skola i Stockholm.

Läraren, som har svensk lärarexamen, sökte arbete som lärare i matematik och no-ämnen. Men trots att han hade både utbildning och flera års erfarenhet blev han inte kallad till någon anställningsintervju.

Istället anställde skolan två obehöriga lärare med svenskt ursprung.

– Att gång på gång bli nekad anställning eller att inte ens bli kallad till intervju är oerhört kränkande. Det här fallet bekräftar bilden av att välmeriterade personer med utländsk bakgrund stängs ute från arbetsmarknaden, kommenterar Anna Theodora Gunnarsdóttir, tillförordnad DO.

Hon tillägger att skolan har ett särskilt ansvar att föregå med gott exempel.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

ÄMNEN:

Mångfald
Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA