Distansläsandet ökar

HÖGSKOLAN2007-04-23

För andra läsåret i rad minskar det totala antalet studenter på Högskolan, men antalet som läser på distans ökar kraftigt. Mer än var femte student pluggar på distans.

För andra året i rad minskar det totala antalet studenter. Det visar Högskoleverkets och SCBs gemensamma statistik för läsåret 2005/2006.

Totalt fanns drygt 389 000 studenter inskrivna vid landets högskolor förra läsåret, nästan 10 000 färre än under toppåret 2003/2004. Sex av tio var kvinnor.

Sedan läsåret 1996/1997 har antalet distansstuderande tredubblats. En viktig förklaring är möjligheterna att använda internet – av 82 000 studenter i distansutbildning läsåret 2005/2006 pluggade sju av tio på nätuniversitetet. Medelåldern bland distansstudenterna är högre än bland dem som läser på campus.

Antalet nybörjare på universitet och högskolor ökade svagt till 82 700 personer. En av fem av nybörjarna var gäststudenter från andra länder än Sverige.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA