DO anser slöjförbud olagligt

DISKRIMINERING2010-12-01

Diskrimineringsombudsmannen, DO, anser att det var olagligt av en skola att förbjuda en elev att bära niqab. Men eftersom eleven gått färdigt skolan drivs fallet inte till domstol.

För snart två år sedan beslutade en skola i Stockholm att en elev på barnskötarutbildningen inte skulle få bära heltäckande slöja i utbildningen. Hon anmälde skolan till DO, som nu fattat beslut i ärendet.

I en debattartikel i Dagens Nyheter förklarar DO Katri Linna att hon inte haft att ta ställning till om det är rätt eller fel med niqab, eller till om det går att arbeta som barnskötare iförd en sådan slöja. Ärendet handlar om rätten att gå en utbildning för den som bär niqab:

”Att utestänga en elev från undervisning bara för att hon bär niqab, utan att ta hänsyn till de specifika förutsättningarna för deltagandet, strider därför enligt DOs uppfattning mot diskrimineringslagen.”

Enligt lagen är det möjligt att förbjuda elever att bära klädsel med religiös bakgrund om det ”väsentligt skulle försvåra kontakten och samspelet mellan lärare och elever eller medföra särskilda risker vid laborationer eller liknande övningar”, konstaterar DO. I det här fallet motiverar Stockholms stad sitt förbud med pedagogiska och sociala skäl samt behovet att kunna identifiera personer som vistas på skolan.

Eftersom kvinnan nu gått färdigt sin utbildning anser DO att det är visat att det inte funnits sådana hinder. Därför väljer också DO att inte driva ärendet vidare till domstol.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.