DO kräver skärpt lag

AD2007-05-21

Lagskyddet mot etnisk diskriminering i arbetslivet måste stärkas, anser Diskrimineringsombudsmannen, DO. Detta sedan Arbetsdomstolen frikänt ett bolag där en enskild anställd diskriminerat en arbetssökande.

Fallet gällde en man med iranskt ursprung, som sökt arbete som bland annat reporter på det relativt nystartade filmbolaget Laika Film. En nyanställd assistent tog emot hans e-postansökan och skickade sedan ett svarsmejl och talade om att han inte kunde få jobb. Anledningen sades vara att bolaget sökte anställda som behärskade svenska språket, och att hans ansökan innehöll alltför många stavfel.

DO och bolaget är överens om att detta var fel och att svaret var diskriminerande. Men bolaget avsvär sig ansvaret för assistentens handlande, som de hävdar att hon inte hade befogenhet till. Hennes uppgift var bara att sortera svaren.

När Arbetsdomstolen nu ger arbetsgivaren rätt hänvisar man till ett tidigare liknande ärende. Det rörde en kommun, där två fackliga företrädare ställt påstått trakasserande frågor i en anställningsintervju. Kommunen friades, eftersom dess arbetsgivaransvar bara sträcker sig över en krets av personer med arbetsgivaransvar och personer som fått ansvar delegerat till sig. Detta gällde inte de två fackliga företrädarna.

DO anser att domarna i dessa två fall visar att skyddet mot diskriminering är svagare i arbetslivet än på andra områden i samhället. Exempelvis har krögare ansvar för diskriminering som begås av dörrvakter. Enligt DO krävs en lagändring om Sverige ska leva upp till de krav som ställs av EU och ILO, Internationella arbetsorganisationen, om skydd mot diskriminering i arbetslivet.

– Resultatet är att den som blivit diskriminerad inte får någon upprättelse. Dessutom ger Arbetsdomstolens resonemang stort utrymme för arbetsgivare att undgå ansvar för diskriminering på arbetsplatsen, kommenterar DO Katri Linna i ett pressmeddelande.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

ÄMNEN:

Arbetsrätt
Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA