DO: Mångfald bör bli avtalsfråga

MÅNGFALD2006-11-29

Öka diskrimineringsfrågans tyngd och ta med den i nästa års avtalsrörelse, kräver diskrimineringsombudsmannen Katri Linna.

Av:  Mikael Silberstein

Hon pekar på att diskriminering i dag mest är en lagfråga, men att den sällan är en avtalsfråga. Det vill hon ändra på. Om frågan skrivs in i avtalen mellan fack och arbetsgivare tror Katri Linna att parterna utvecklar sitt förebyggande arbete.

Det kan handla om att kvalitetssäkra rekryteringen, att ta in i avtalet hur nya medarbetare ska rekryteras, i stället för att bara ha dokument om hur det ska gå till.

– Om inte arbetsgivaren följer det blir det ett kollektivavtalsbrott och då kan parterna reglera att arbetsgivaren ska betala skadestånd till facket, säger Katri Linna.

Arbetstider och ledigheter på religiösa helger, liksom en plan på hur trakasserier ska förebyggas är andra frågor som kan tas in kollektivavtalet.

STs förbundsordförande Annette Carnhede håller med om att fack och arbetsgivare borde jobba mer med att förebygga diskriminering. Hon pekar på att diskrimineringsfrågor sällan tas upp på samverkansmöten mellan fack och arbetsgivare, utan delegeras till grupper vid sidan av.

– Facken måste öka sitt engagemang i frågan och öka kraven på arbetsgivarna. Vi ska ta ställning till om diskrimineringsfrågan behöver föras in i kollektivavtalet.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

ÄMNEN:

Mångfald
Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA